Az oroszok nem tartóztatják le Janukovicsot

vlagyimir putyin és viktor janukovics, orosz ukrán kapcsolat
(FILES) -- A file photo taken on December 17, 2013 shows Ukrainian President Viktor Yanukovych winking at his Russian counterpart Vladimir Putin during a signing ceremony at the Kremlin in Moscow. Yanukovych has left Kiev, opposition leader Vitali Klitschko said on February 22, 2014, amid reports that the president has fled the country altogether following a week of deadly violence. "He has left the capital," Klitschko told parliament, also calling for early presidential elections before May 25. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Oroszországban nem tartóztatják le Viktor Janukovicsot, az orosz főügyész ugyanis elutasította Kijev erre vonatkozó kérését. Ukrajna még tavaly februárban kérte a volt elnök őrizetbe vételét, különös vagyoni hűtlen kezeléssel vádolják. Janukovics az Ember Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte megsértették a tisztességes tárgyaláshoz való jogát.
Vágólapra másolva!

Oroszország elutasította az ukrán főügyész hivatalának Viktor Janukovics volt ukrán elnök letartóztatására vonatkozó kérését - közölte hétfőn Alekszandr Kurennoj, az orosz főügyészi hivatal szóvivője.

Kijev az 1957-es Európai Kiadatási Egyezmény alapján, büntetőügyben folytatott nyomozással kapcsolatban, még 2015

februárjában kérte Janukovics őrizetbe vételét,

"kiadatási kérelem kézbesítése előtt".

Politikai meggyőződése miatt

Kurennoj rámutatott, hogy az egyezmény 3. cikke alapján a "kiadatást nem engedélyezik, ha azt a bűncselekményt, amely miatt a kiadatást kérik, a megkeresett fél politikai bűncselekménynek vagy politikai bűncselekménnyel összefüggő bűncselekménynek tekinti".

Vagy ha "a megkeresett fél alapos okkal feltételezi, hogy egy köztörvényi bűncselekmény miatt a kiadatási kérelmet azzal a céllal terjesztették elő, hogy egy személy ellen faja, vallása vagy nemzetisége, illetve politikai meggyőződése miatt büntetőeljárást folytassanak vagy büntetést szabjanak ki, vagy hogy e személy helyzete ezen okok bármelyike miatt súlyosabbá válik".

Janukovicsot, aki korábban kormányfő volt, 2010. február 25-én választották meg elnöknek Ukrajnában.

2014. február 21-én elmenekült Kijevből,

azt állítva, hogy államcsínyt követtek el ellene.

Másnap az ukrán parlament megvonta hatásköreit.

Hűtlen kezeléssel vádolják

2013 őszén Janukovics megtagadta, hogy aláírja Ukrajna EU-társulási szerződését, ami miatt Kijevben és Ukrajna más nagyvárosaiban összecsapásokká fajuló tömegtüntetések törtek ki, amelyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt.

Az ukrán hatalomváltást követően több büntetőeljárás indult Janukovics ellen. A törvényhozás 2015 februárjában megfosztotta őt az elnöki hivataltól.

Ukrajna még abban a hónapban kérte az Interpoltól, hogy sikkasztás és bűnözői csoport tagjaként,

különösen nagy anyagi hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt adjon ki nemzetközi körözést Janukovics ellen.

Tavaly július 21-én az Interpol leállította a volt elnök keresését, arra hivatkozva, hogy az ellene indított büntetőeljárás politikai motivációjú lehet.

Joga van a hatékony nyomozásra

2015 októberében az Emberi Jogok Európai Bírósága iktatta Janukovics Ukrajna elleni keresetét.

Janukovics az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A volt ukrán államfő azt kérte, a testület állapítsa meg, hogy

Vagyis, hogy joga van a hatékony nyomozásra az élete és a védelemhez való joga elleni támadások miatt, és hogy a politikai státusától és véleményétől függetlenül joga minden megkülönböztetés nélkül évezni az egyezményben meghatározott jogokat és szabadságokat.