Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Biztonsági őr volt a homofób merénylő, muszlim terrorista barátai voltak

orlando lövöldözés
ORLANDO, FLORIDA - JUNE 12: Orlando police officers seen outside of Pulse nightclub after a fatal shooting and hostage situation on June 12, 2016 in Orlando, Florida. The suspected shooter, Omar Mateen, was shot and killed by police. 50 people are reported dead and 53 were injured. Gerardo Mora/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár az Iszlám Állam magára vállalta az Egyesült Államok történetének legvéresebb lövöldözésének számító orlandói támadást, amerikai tisztségviselők közölték, nem találtak bizonyítékot arra, hogy közvetlen kapcsolat állna fenn a merénylő és a szervezet között. A terrorista, Omar Mateen viszont szimpatizált a dzsihádistákkal, ismerte azt az amerikai terroristát, aki Szíriában öngyilkos merényletet hajtott végre.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Államhoz kötődő Amak hírügynökség vasárnap közölte:

amely az amerikai Florida állambeli Orlando városában egy melegbár ellen irányult, és amely több mint 100 áldozatot hagyott hátra.”

A Pulse nevű szórakozóhelyen legalább ötvenen haltak meg és további ötvenhárman megsebesültek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték a fegyverest. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Omar Mateen floridai lakosként azonosította az elkövetőt, aki afgán bevándorlók fiaként az Egyesült Államokban született.

Az FBI egyik tisztje szerint előfordulhat, hogy a férfi az Iszlám Állammal szimpatizált. A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy

további vizsgálódásra van szükség ahhoz, hogy a radikális iszlamizmushoz fűződő esetleges kapcsolatról bármit mondhassanak.

A nyomozást jól ismerő, három másik amerikai tisztségviselő azt mondta, eddig nem találtak az Iszlám Állam vagy más militáns csoport és a merénylet közötti közvetlen kapcsolatra utaló bizonyítékot.

- mondta egy terrorellenes ügyekben illetékes tisztségviselő utalva arra, hogy a gyanúsított felhívta az amerikai segélyhívószámot, és a telefonban hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének. A telefonban utalt a 2013-as bostoni terrortámadásra is.

A floridai Orlandóban egy fegyveres lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett. A rendőrség megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt. A vérengzés legalább ötven halálos áldozatot követelt, ötvenhárman sebesültek meg. A merénylőt, Omar Szaddiki Mateent agyonlőtték Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

Az amerikai hírszerzés egyik munkatársa úgy vélte, nem volt váratlan, hogy a terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, tekintve, hogy a csoport komoly vereségeket és veszteségeket szenvedett el Irakban és Szíriában is. „Az a tény, hogy az Iszlám Államhoz kötődő egyik honlap dicsérte (a támadást), nem jelent semmit” - mondta.

- tette hozzá.

A nyomozást ismerő két tisztségviselő azt mondta, a jelenleg legvalószínűbbnek tartott szcenárió szerint a lövöldözőt valamilyen módon inspirálták az iszlamista szélsőségesek.

A Washington Post szerint a merénylő apja korábban egy YouTube-csatornát indított, amelyen többször is a tálibokat dicsőítette.

Nem volt magyar áldozata a lövöldözésnek

Az áldozatok azonosítása jelenleg is tart, azonban az eddigi információk alapján a halálos áldozatok között nincsenek magyarok - mondta Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet.

Rendőrautók a Pulse Orlando melegbár közelében Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera

A magyar diplomáciai képviselet folyamatosan kapcsolatban áll a floridai és az orlandói hatóságokkal. Ez utóbbiak azt jelezték, hogy zajlik az áldozatok azonosítása, többet nem tudnak mondani - tette hozzá. Az Orlando városának honlapján szereplő listán egyelőre továbbra is csak az eddig azonosított hét személy neve szerepel.

A nagykövetség azt is jelezte, hogy Áder János köztársasági elnök részvétet nyilvánító levelét továbbították a Fehér Házba.

A világ legnagyobb biztonsági cégénél dolgozott

Omar Mateen 2007 óta a világ legnagyobb biztonsági cégének számító G4S-nél állt alkalmazásban, és hivatalból hordott magánál fegyvert - közölte helyi idő szerint vasárnap a vállalat szóvivője.

A 29 éves Mateen biztonsági őrként dolgozott, és múlt héten két fegyvert is vásárolt magának legálisan. Ezt a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősítette. Floridában az Egyesült Államok egyik legmegengedőbb törvénye van életben:

a fegyvervásárláshoz nem kell engedély, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert.

Rendőrségi források szerint a merénylőnél a mészárlás helyszínén, Orlando egyik melegbárjában egy félautomata géppisztolyt és egy kézifegyvert is találtak, miután a különleges egységek tagjai agyonlőtték.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Omar Mateen afgán szülők gyerekeként New Yorkban született. Apja egy korábbi afgán tisztségviselő állítása szerint többször is szerepelt egy erősen Amerika-ellenes, a tálibokkal szimpatizáló televízió beszélgetős műsorában.

Az elkövető apja az NBC televízióban azt nyilatkozta, hogy a fia nem volt vallásos, és cselekedetét a homofóbia motiválhatta. Elmesélt egy történetet, miszerint

Omar teljesen kikelt magából, amikor egyszer az utcán meglátott egy csókolózó meleg párt.

A merénylő természetéről ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az orlandói mecset imámja úgy nyilatkozott a szertartásokon rendszeresen a kisfiával részt vevő férfiról, hogy csendes és békés embernek tűnt, aki nem barátkozott senkivel az imákat követően.

Sitora Yusufiy, Mateen volt felesége viszont azt mondta, a férfi érzelmileg és mentálisan instabil volt, erőszakos természetű, ugyanakkor rendőr szeretett volna lenni. Az asszony a CNN amerikai hírtelevízióban úgy nyilatkozott, rendszeresen verte őt,

a négy hónapig tartó viharos házasságból családtagjai „mentették ki”.

Terrorista barátokról beszélt

Ron Hooker, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) floridai regionális vezetője azt mondta, munkatársai 2013-ban és 2014-ben kihallgatták a férfit. Első alkalommal munkatársai jelentették be a rendőrségen, hogy arról beszélt, terroristákkal áll kapcsolatban. Az FBI azonban nem talált arra utaló nyomot, hogy Mateennak kapcsolatai lettek volna dzsihadista terrorszervezetekkel.

Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e Moner Mohammed Abusalhát, azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval nekihajtott az egyik kormányzati épületnek Szíriában - ő volt az első amerikai, aki öngyilkos merényletet hajtott végre Szíriában. Kiderült, hogy

Mateen és Abusalha ismerte egymást,

de mélyebb kapcsolat nem volt köztük. Az FBI nem tartotta megfigyelés alatt Mateent.

Együttérzését fejezték ki a világ vezetői

Együttérzését fejezték ki a világ vezetői az Egyesült Államoknak, mások mellett Ban Kimun ENSZ-főtitkár, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Joachim Gauck német államfő, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ferenc pápa, az Orlando egyik melegbárjában vasárnapra virradóra elkövetett, 50 halálos áldozatot követelő támadás miatt.

Ban Kimun mély együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, és szolidaritásáról biztosította Washingtont és az Egyesült Államok egész lakosságát.

A NATO-főtitkár azt mondta: „együtt gyászol mindenkivel, aki elveszítette szerettei egyikét, a meleg, leszbikus és transznemű közösséggel, valamint az egész amerikai néppel”. Leszögezte, a NATO továbbra is egyesült erővel küzd a terrorizmus ellen és a nyitott társadalmak védelméért.

Pulse bár, a merénylet helyszíne Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Hollande elítélte az iszonyatos vérengzést. Szavai szerint ebben a nehéz helyzetben Franciaország és a franciák teljes támogatásáról biztosította az amerikaiakat és Washingtont.

A német államfő Obamának küldött részvétnyilvánító táviratában úgy fogalmazott, mélyen megrázta a sok áldozatot követelő, „embereket semmibe vevő” merénylet. Aligha lehet egy ilyen cselekedet horderejét felmérni, mind emberileg, mind politikailag - írta Gauck.

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Steffen Seibert Twitter-oldalán azt írta, mélységesen megrázta az orlandói lövöldözés.

- tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Barack Obama amerikai elnöknek és az Egyesült Államok egész népének együttérzését fejezi ki - közölte a Kreml sajtóosztálya. „A részvétnyilvánító üzenetben az orosz államfő hangsúlyozta, Oroszországban osztoznak azok fájdalmán és gyászán, akik elvesztették szeretteiket és rokonaikat ennek a barbár bűntettnek a következtében, és remélik a sebesültek mielőbbi felépülését” - derül ki a közleményből.

fejezte ki Ferenc pápa a merénylet kapcsán - közölte a szentszék vasárnap. A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi azt mondta: a katolikus egyházfő elítéli a „gyilkos ostobaságot és az értelmetlen gyűlöletet”. A pápa „imával és részvéttel” csatlakozik az áldozatok családjaihoz és a sebesültekhez - tette hozzá.

Trump szerint ébernek kell lenni

Az amerikai muszlimok közösségeinek ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) élesen és határozottan elítélte helyi idő szerint vasárnap az ötven halálos áldozatot követelő orlandói lövöldözést.

A CAIR vezetője leszögezte: az orlandói gyilkos nem képviseli a muszlim vallást, elhatárolódnak tőle.

Nem adjuk meg magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek” - fogalmazott Awad. A CAIR floridai regionális vezetője, Rasha Mubarak hasonló tartalmú közleményt adott ki.

Az amerikai politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált a történtekre: még vasárnap a kora reggeli órákban közzétette első Twitter-bejegyzését, amelyet a nap folyamán még kettő követett.

- kérdezte a milliárdos üzletember. Utolsó bejegyzésében pedig azt írta: "Örömmel venném a gratulációkat, mert igazam volt a radikális iszlám terrorizmus ügyében, de nem akarok gratulációkat, én csak keménységet és éberséget akarok. Okosnak kell lennünk" - írta Trump.

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje mikroblogjában - Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan - terrorcselekménynek nevezte a mészárlást, de nem bocsátkozott kommentárokba. Azt írta: amíg a további információkra várakozik, imádkozik e „szörnyű cselekmény érintettjeiért”.

A melegek nem adhatnak vért

Több százan sorakoztak fel véradásra vasárnap a floridai Orlandóban, hogy így segítsék a város egyik melegbárjában elkövetett mészárlás több mint ötven sebesült áldozatát,

a meleg férfiak azonban egy amerikai szövetségi szabályozás miatt nem vehetnek részt a segítő szándékú akcióban.

A véradó központokat működtető OneBlood szervezet azt mondta, a közösségi médiában számos magánszemély és egy melegjogi aktivista csoport által is megosztott információk ellenére - miszerint a központok a meleg véradókat is fogadják - az előírások nem változtak.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Tavaly decemberben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) ugyan feloldotta a meleg és biszexuális férfiakra vonatkozó, három évtizede érvényben lévő tiltását, életbe léptette azonban azt az előírást, amely a véradási folyamatból

azokat a meleg férfiakat zárja ki, akik előző évben szexuális kapcsolatba kerültek egy másik férfival.

Hasonló szabályozás van érvényben Ausztráliában, Japánban, az Egyesült Királyságban és több más országban is.

Melegjogi aktivisták szerint ez az előírás továbbra is megerősíti az AIDS tömeges megjelenésének kezdetei idején elterjedt, melegekkel kapcsolatos sztereotípiákat.

Az adományozott vért minden esetben szűrővizsgálatoknak vetik alá, például az AIDS betegséget okozó HIV-vírus kimutatására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről