NATO-főtitkár: Nincs új hidegháború a szövetség és Oroszország között

STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2016. április 20. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtótájékoztatót tart a világszervezet brüsszeli székházában 2016. április 20-án, a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű találkozója előtt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Nincs új hidegháború és a NATO nem akar konfliktust Oroszországgal - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy hidegháború ugyan nincsen, de

stratégiai partneri kapcsolat sincsen a NATO és Oroszország között.

Hozzátette, hogy a NATO ugyan törekszik a jelenlétének megerősítésére a szövetség keleti határvidékén, de csak a szövetség biztonságának erősítése céljából és nem azért, hogy "konfliktust provokáljon". A NATO célja a politikai párbeszéd fenntartása Oroszországgal - húzta alá Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Angela Merkel megerősítette, hogy Németország hajlandó részt vállalni csapatok rotációs rendszerű állomásoztatásában a Baltikumban, és hangsúlyozta, hogy a jelenlét erősítése a térségben teljes mértékben megfelel a NATO-Oroszország Alapító Okiratnak.

Hozzátette, üdvözlendő volna, ha még a július 8-án kezdődő varsói NATO-csúcs előtt újabb ülést tartana a NATO-Oroszország Tanács.

A csúcstalálkozó előkészítését szolgáló megbeszélés után a német kancellár és a NATO-főtitkár is hatékonynak nevezte az Égei-tengeren az embercsempészet visszaszorítására indított NATO-küldetést.

Angela Merkel elmondta, hogy a következő napokban el kell kezdeni tárgyalni arról, hogy miként lehetne tovább erősíteni ezt a szerepvállalást a Földközi-tengeren zajló, Sophia nevű EU-s küldetéssel összefüggésben. Jens Stoltenberg hozzátette, hogy a NATO-nak többet kellene tennie az embercsempészet ellen, és meg is vannak a képességei erre.

A NATO az új líbiai kormánynak is tud segíteni, ha van ilyen igény - mondta a főtitkár.

Angela Merkel elmondta: a következő napokban az iraki kormány azon kéréséről is tárgyalni kell, hogy az észak-atlanti szövetség működjék közre a hadsereg tisztjeinek és katonáinak képzésében.

Jens Stoltenberg jelezte, hogy a NATO készen áll a kérés teljesítésére.

A NATO a három balti államban, Romániában és Lengyelországban tervez rotációs alapon működő - nem állandóan állomásozó, hanem időközönként változó összetételű csapatokból álló - egységeket telepíteni. Németország várhatóan a Litvániában telepítendő egység vezetését vállalja el a varsói csúcson.

A NATO azután kezdte erősíteni jelenlétét az Oroszországtól tartó keleti tagállamaiban, hogy Oroszország 2014-ben bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Az 1997-es NATO-Oroszország Alapító Okirat alapján a felek tartózkodnak attól, hogy jelentős újabb állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.