Korai az orosz szankciók feloldásáról beszélni

Vágólapra másolva!
Nagyon korai még az Oroszországgal szemben a Krím 2014-es elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus miatt elrendelt szankciók feloldásáról beszélni - mondta Christoph Heusgen, a német kancellár külpolitikai tanácsadója csütörtökön.
Vágólapra másolva!

"Úgy vélem, túlontúl korán kezdődött a vita a szankciók feloldásáról" - mondta Heusgen a Németországi Marshall Alapítvány berlini rendezvényén, hozzátéve:

A külpolitikai tanácsadó tudatta: a jelenlegi helyzet alapján nehéz elképzelni, hogy a szankciókat júliusi lejártuk előtt ne hosszabbítsák meg újabb fél évvel.

Az Európai Unió Ukrajna területi épségének, szuverenitásának és függetlenségének megsértése és veszélyeztetése miatt rendelt el több lépcsőben szankciókat Oroszországgal szemben. Az uniós tagállamok vezetői világossá tették, hogy a szankciók feloldása az ukrajnai helyzet politikai rendezését célzó minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása esetén kerülhet napirendre.

A magyar kormányzat világossá tette, hogy nem támogatja a büntetőintézkedések "fű alatti" meghosszabbítását, nyílt, átlátható vitát szeretne folytatni a kérdésről.