Katasztrófaállapotot hirdettek Franciaországban

francia árvíz
Firefighters rescue inhabitants on their boat as they search for people as the city is flooded due to heavy rainfalls at Montargis, central France, on June 01, 2016. Torrential downpours have lashed parts of northern Europe in recent days, leaving four dead in Germany, breaching the banks of the Seine in Paris and flooding rural roads and villages. / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
A francia kormány közel nyolcszáz településen kihirdetette szerdán a természeti katasztrófaállapotot a múlt heti esőzéseket követő árvíz után, annak érdekében, hogy megkezdődhessen a károsultak gyors kártérítése.
Vágólapra másolva!

A kormány 16, az ország középső részén található megyéjében 782 települést ismert el természeti katasztrófa sújtotta területnek – közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter. További 215 település esetében, amely szintén kérvényezte felvételét a listára, a jövő heti kormányülésen születik döntés.

Franciaországban mintegy 36 ezer település van. Kedden újabb esőzések voltak az ország északi részén, amelyek miatt

egy hetven év körüli nő megfulladt a vízben elsüllyedő gépkocsijában.

Ezzel ötre emelkedett a múlt hét óta pusztító katasztrófa áldozatainak száma, amelyben 24-en sebesültek meg.

Eddig 77 ezer kárbejelentést kaptak a biztosítók Forrás: AFP/Guillaume Souvant

A francia biztosítótársaságok szövetsége szerdán

900 és 1,4 milliárd közöttire becsülte az árvíz okozta károkat.

Eddig 77 ezer kárbejelentést kaptak a biztosítók, a károsultak végleges száma elérheti a 150 ezret.

Párizsban az elmúlt harminc év legmagasabb vízállása végül nem okozott jelentősebb károkat, a vízszint a szombat hajnali 6,10 méteres tetőzés óta óránként egy centiméterrel csökken, de még mindig 3 méterrel magasabb az ilyenkor megszokottnál. Szerdán már újranyitott a Louvre és az Orsay Múzeum, amelyeket az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból a múlt hét végén zártak be.