Hatezer rendőr vigyázta a kijevi melegfelvonulást

Kijev, melegfelvonulás
Kijev, 2016. június 12. A KievPride-2016 elnevezésű melegfelvonulás résztvevői a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok közösségét (LGBT) jelképező szivárványszínű zászlókkal és az EU zászlajával Kijevben 2016. június 12-én. A hatóságok mintegy ötven, a rendezvényt megzavaró embert őrizetbe vettek, közülük legalább húsz a Dmitro Korcsinszkij vezette szélsőjobboldali Testvériség párthoz tartozik. (MTI/EPA/Roman Pilipej)
Vágólapra másolva!
Szélsőséges szervezetek fenyegetései ellenére megtartották vasárnap Kijevben az idei melegfelvonulást erős rendőri jelenlét mellett.
Vágólapra másolva!

Mintegy ezren vonultak fel a KievPride 2016 rendezvényen, a résztvevők biztonságára a belügyminisztérium közlése szerint hatezer rendfenntartó vigyázott.

A 2013 óta Ukrajnában rendezett melegfelvonulások közül ezen voltak a legtöbben,

és ez volt az első, amit Kijev központjában tartottak.

A résztvevők a közösségüket jelképező szivárványszínű zászlókkal és az EU zászlajával vonultak fel Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A közösség jogainak támogatását kifejezve több külföldi diplomata - köztük Svédország ukrajnai nagykövete és Rebecca Harms európai parlamenti képviselő -, az ukrán törvényhozás kormánypárti tagjai és Hatija Dekanoidze, az ukrán rendőrség vezetője is részt vett a megmozduláson.

Őrizetben 50 ellentüntető

A megmozdulás ellenzői közül többen megkísérelték megzavarni a felvonulást, de komolyabb incidens nem történt.

Az ellentábor szitkozódott és kiabált, a hatóságok 50 embert vettek őrizetbe,

közülük húszan a Dmitro Korcsinszkij vezette szélsőjobboldali Testvériség párthoz tartoznak.