Vágólapra másolva!
Legalább hatan meghaltak, amikor egy öngyilkos merénylő a menekültek között robbantotta fel magát az iraki Falludzsa közelében. Az iraki kormányerők május végén kezdték meg az Iszlám Állam kezén lévő város ostromát, azóta már több mint 12 ezren menekültek el.
Vágólapra másolva!

Legalább hat emberrel végzett egy öngyilkos merénylő pénteken az Iszlám Állam kezén lévő és kormányerők által ostromlott Falludzsa közelében lévő asz-Szaklavíja nevű településen.

A merénylő iraki menekültek között robbantotta fel magát. A támadásnak 23 sebesültje is van - közölték rendőrségi források.

Pajzsként használják a civileket

Iraki biztonsági erők a múlt hónapban indítottak nagyszabású offenzívát az iraki fővárostól, Bagdadtól nyugatra lévő Falludzsa visszafoglalására. A Norvég Menekültügyi Tanács szerint

Az iraki kormányfő elmondta, hogy biztonságos folyosókat nyitottak a városból menekülő lakosságnak, ugyanakkor segélyszervezetek és helyi lakosok szerint Fallúdzsában 50 ezer civil rekedt bent.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) helyi beszámolókra hivatkozva kedden arról számolt be, hogy az iszlamisták

élő pajzsként használják a civileket

a városban, a fehér zászlós házakat pedig halálbrigádok veszik célba.

A hatóságok az Iszlám Államot teszik felelőssé a pénteki merényletért.

Több száz szélsőséges sáncolta el magát

A nap folyamán az iraki hatóságok azt is elmondták, hogy Falludzsa ostromának megindítása,

május 23. óta mintegy ezerszáz katona sebesült meg.

Az elesettek számáról viszont az egészségügyi illetékes nem tudott beszámolni, mert a holttestek egyenesen a hullaházba kerülnek, ahol a lehető leghamarabb átadják a halott katonák földi maradványait családjaiknak, hogy eltemethessék őket.

A halottak számára a temetésekből lehet következtetni.

Egy biztonsági forrás szerint a síiták körében népszerű nedzsefi temetőbe az ostrom kezdete óta mintegy hetven harcos koporsója érkezett.

Fallúdzsa 2014 januárja óta áll az Iszlám Állam terroristáinak ellenőrzése alatt. A városban több száz szélsőséges fegyveres sáncolta el magát. A kormányerők hétfőn hatoltak be a városba.