Ezrek menekülnek Irakban az Iszlám Állam elől

Vágólapra másolva!
Menekülőútvonalat nyitott Fallúdzsából az iraki hadsereg: több ezren hagyták el ezután a várost az Iszlám Állam elől menekülve.
Vágólapra másolva!

Ezrek menekültek el az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Fallúdzsából az iraki hadsereg által nyitott menekülési útvonalon. A hadseregnek ugyanis sikerült megnyitnia az első biztonságos menekülési utat a lakosság számára az általuk ostromlott városból.

Nagyjából 4000-en hagyták el a várost ezen az útvonalon az elmúlt 24 órában,

és további ezreket várunk az elkövetkezendő napokban - közölte Karl Schembri, egy norvég segélyszervezet szóvivője a helyszínről. A szervezet szerint Fallúdzsa peremkerületeit eddig 20 ezer civil hagyta el.

Nem könnyű a menekülés

Mindeddig a biztonságos útvonalak hiánya veszélyessé és nehézzé tette a civilek menekülését. Többen belefulladtak az Eufráteszbe, akik pedig elérték a kormánycsapatok vonalait, elmondták: napokig meneteltek, hogy elkerüljék az Iszlám Állam mesterlövészeit és robbanócsapdáit.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól mindössze 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsában az ENSZ szerint 90 ezren rekedhettek csekély élelmiszer- és vízkészlettel. Iraki kormányerők május végén indítottak offenzívát a dzsihadisták ellen, akik 2014 elején foglalták el Fallúdzsát.