Egyre több menedékkérő perli a német hatóságot

Vágólapra másolva!
Németországban egyre több menedékkérő perli be a menekültügyi hivatalt - nem csak ezen eljárások, de a menekültválság miatt általában is nagyon leterheltek a hivatalok és a bevándorlási szervek.
Vágólapra másolva!

Németországban egyre több menedékkérő perli be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt ügyük elhúzódása miatt. Az ilyen keresetek száma a tavaly év végi 2299-ről március végéig 3271-re emelkedett, és ezzel nem bír a hivatal, holott tavaly nyár őta több ezer új embert vettek fel.

A menekültügyi hivatalban már több mint hatezren dolgoznak, de a kérelmek elbírálása tovább lassult.

Az átlagos átfutási idő a tavaly augusztusi 4,9 hónapról 5,8 hónapra emelkedett, és a legtöbb menedékkérőnek arra is hónapokig kell várnia, hogy benyújtsa kérvényét.

Nagyobb a szigor a szíreknél

Az átfutási idő főleg azért nőtt, mert a hivatal a szír menedékkérők esetében az év elejétől az egyszerűsített eljárás helyett ismét teljes körű, a kérelmező személyes meghallgatására is kiterjedő eljárást folytat.

Az ügyhátralék így tovább nőtt, pedig csökkent a menedékkérő menekültek száma.

Az államigazgatás terheit az illegális határátlépés miatt automatikusan indított eljárások száma is növeli. Tavaly és az idei első negyedévben csaknem 700 ezer ilyen eljárást indítottak. Több tartomány a bürokratikus terhekre hivatkozva kezdeményezi az illegális határátlépés dekriminalizálását.