CIA: Az Iszlám Állam félelmetes és rugalmasan alkalmazkodik

djihadist ISIS Iszlám Állam
An image made available by propaganda Islamist media outlet Welayat Tarablos on February 18, 2015, allegedly shows members of the Islamic State (IS) militant group parading in a street in Libya's coastal city of Sirte, which lies 500 kilometres (310 miles) east of the capital, Tripoli. Egyptian F-16s bombed militant bases in the eastern Libyan city of Derna in mid-February after the Islamic State group in Libya released a gruesome video showing the beheadings of a group of Egyptian Coptic Christians who had gone to the North African country seeking work. AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === / AFP PHOTO / WELAYAT TARABLOS / -
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek jelenleg több harcosa van világszerte, mint az al-Kaidának ereje teljében - mondta csütörtökön az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága előtt John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója.
Vágólapra másolva!

Brennan szerint a dzsihadista harcosok száma több tízezerre tehető. A CIA vezetője súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Líbia egyre inkább a szélsőségesek műveleti központjává válik. Mint mondta: öt- és nyolcezer közé tehető az IÁ harcosainak száma az észak-afrikai országban.

Az Iszlám Állam fegyvereseinek konvoja Forrás: AFP/-

Brennan arról is beszámolt, hogy Szíriában és Irakban a dzsihadista fegyveresek száma 18 és 22 ezer között lehet, ami némi csökkenést jelent a korábbi 19-25 000 létszámukhoz képest. A CIA vezetője arról is említést tett, hogy az IÁ máshol is igyekszik megvetni a lábát, befolyást szerezni, s

Líbia után a legaktívabb és legütőképesebb szervezetet Egyiptomban, a Sinai-félszigeten hozta létre, amely nem csak turistákat és külföldieket, hanem az egyiptomi kormányerőket is meg tudja támadni.

Jemenben, Afganisztánban és Pakisztánban viszont csak nehézségekkel tud gyökeret verni a terrorszervezet; előbbi esetben belső széthúzás, utóbbiban a tálibokkal való vetélkedés nehezíti a helyzetét.

A CIA igazgatója úgy vélte, hogy az Irakban és Szíriában területeket veszítő terrorszervezet egyre inkább gerilla hadviselésre áll majd át. Brennan szerint a szervezet pénzügyi forrásai is megcsappantak. Ennek ellenére a CIA-igazgató szerint nem csökkent az IÁ csapásmérő képessége -

ahogy visszaszorul, még veszélyesebbé válhat, mert terrortámadásokkal igyekszik majd bekerülni a hírekbe,

s fenntartani azt a látszatot, hogy továbbra is ura a helyzetnek.

Félelmetes és alkalmazkodó

Brennan úgy fogalmazott, hogy az IÁ továbbra is félelmetes és rugalmasan alkalmazkodik, s változatlanul igyekszik beszivárogtatni ügynökeit, hogy támadásokat hajtsanak végre a Nyugat ellen.

"Az IÁ-nak rengeteg nyugati harcosa van, akik Nyugaton is hajthatnak végre terrortámadásokat" - húzta alá John Brennan, kitérve arra is, hogy az IÁ a menekültek közé vegyülve, de akár legális úton is bejuttathatja embereit a nyugati országokba.

Az orlandoi gyilkosnak nem volt külföldi kapcsolata

A CIA igazgatója megerősítette, amit már korábban Barack Obama elnök is hangoztatott, hogy a CIA semmilyen információt nem talált, amely alátámasztaná, hogy Omar Mateen közvetlen kapcsolatban állt volna bármilyen külföldi terrorszervezettel. Az orlandói lövöldözést a CIA vezetője förtelmes és szándékos erőszakcselekménynek, az Amerikát nemzetként meghatározó nyitottság és tolerancia elleni támadásnak nevezte.