Cameron: A brexit tíz év bizonytalanságot hozna

CAMERON, David
Brüsszel, 2016. február 19. David Cameron brit miniszterelnök távozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén, 2016. február 19-én. A tagállamok vezetői a migrációs válságról és Nagy-Britannia uniós reformigényeiről tárgyaltak. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniát egy évtizedre visszavetné az EU-ból való kilépés. David Cameron szerint ráadásul a kilépésnek csak költségei lennének, hozadéka semmi.  
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia egy teljes elveszített évtized valós kockázatával lenne kénytelen szembenézni, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - mondta a brit miniszterelnök. David Cameron a BBC-ben azt mondta: először a távozás feltételeiről kellene évekig tárgyalni, azután újabb évekig egy új kereskedelmi megállapodásról az unióval.

Cameron szerint a kilépésnek csak költségei lennének, hozadéka semmi.

Arra a felvetésre, hogy a bevándorlást nem sikerült a korábban általa ígért évi néhány tízezer főre csökkenteni, Cameron kijelentette: a Brüsszellel kötött reformmegállapodás alapján a jövőben az uniós társállamokból érkezők sem igényelhetnek érkezésük után teljes körű szociális ellátást; ehhez négy év kellene.

David Cameron brit miniszterelnök szerint semmi hozadéka nem lenne a brexitnek Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A kormányfő felidézte a brit pénzügyminisztérium tanulmányát, miszerint recessziót okozna a brit gazdaságban a brexit. Cameron jelentős gazdasági kockázatokról írt a The Sunday Telegraphnak írt cikkében is.

Cameron szerint a brit jegybank, a Nemzetközi Valutaalap és "tíz közgazdászból kilenc" azon az egybehangzó véleményen van, hogy Nagy-Britannia kilépése sokkolná a brit gazdaságot.

Ez olyan mértékű recessziót okozhatna, amely miatt akár 500 ezer nagy-britanniai munkahely is odaveszhetne, emellett

20-40 milliárd fontos (8-16 ezer milliárd forintos) "lyuk" keletkezhetne a brit közfinanszírozási rendszerben

a recesszió és a növekvő munkanélküliség okozta adóbevétel-kiesések miatt - áll Cameron vasárnapi cikkében.