Cameron: a Brexit pusztítana, mint egy pokolgép

David Cameron
British Prime Minister David Cameron leaves at the end of the first day of an European Council leaders' meeting in Brussels, February 19, 2016. EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc. / AFP / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök borzalmasnak tartja az esetleges EU-ból való kilépés gazdasági következményeit.
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök szerint egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt referendum eredményeként távozna az Európai Unióból.

David Cameron brit kormányfő szerint katasztrofális következményei lennének a Brexitnek Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

David Cameron egy kampányrendezvényen megismételte a kormány által korábban is hangoztatott érvet, amely szerint egy évtizednyi bizonytalanság várna a brit gazdaságra Brexit esetén, vagyis akkor, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

Cameron szerint a Brexit-párti tábor "az emberek munkahelyével űz hazárdjátékot",

és nem hajlandó válaszolni a gazdasági kockázatokat firtató kérdésekre.

Minisztere ellene kampányol

Érdekesség, hogy mint arról az Origo is beszámolt, Cameron igazságügyi minisztere például a kormány hivatalos álláspontja ellenében a Brexit mellett kampányol.

Michael Gove szerint "már sok mindenben tévedtek" azok a nemzetközi pénzügyi szervezetek,

amelyek az elmúlt napokban egymás után hívták fel a figyelmet a brit EU-tagság esetleges megszűnésével járó gazdasági kockázatokra.

Brexit után jön a Scoxit?

Skócia két éven belül újabb függetlenségi népszavazást tartana, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

Alex Salmond skót kormányfő már a Scoxit-tal fenyeget Forrás: AFP/Andy Buchanan

Az Origo is megírta, hogy Alex Salmond volt skót miniszterelnök úgy fogalmazott: a skót választók többsége a négy hét múlva esedékes EU-referendumon a bennmaradásra voksol, ám ha az Egyesült Királyság többi nemzete a kilépésre szavaz, és "kirángatja Skóciát" az EU-ból, az indokolttá tenné egy újabb népszavazás kiírását Skócia függetlenségéről.