Sínen a skót függetlenségi népszavazás

Brit választások - Skócia
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője
Vágólapra másolva!
A skót miniszterelnök szerint megkezdődtek a skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei. Az Egyesült Királyság egészében a brexit-népszavazáson 52 százalékkal győztek a kilépéspárti voksok, de Skócia lakosságának többsége a maradásra szavazott.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei - mondta június 25-én, szombaton Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Skócia maradni akar

Sturgeon a skót kabinet rendkívüli ülése után bejelentette: haladéktalanul tárgyalásokat kezd Brüsszellel arról, hogy miként lehetne megőrizni Skócia helyét az Európai Unióban.

Az Egyesült Királyság megy

A brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók szűk többsége országosan a kilépésre, Skóciában ugyanakkor a nagy többség a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon a skót kabinet szombati ülése után közölte: az EU-referendum eredménye nyomán "egyértelműen" ismét napirendre került a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás, és a kabinet szombaton hivatalosan döntött az ehhez szükséges törvény előkészítésének megkezdéséről.

Szívesen látják az EU-s állampolgárokat

Szombati nyilatkozatában a skót miniszterelnök hangsúlyozta: a skót kormány szeretné biztosítani a Skóciában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat, hogy továbbra is szívesen látja őket.

Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy Skóciát választották otthonuknak"

- tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy Skócia az üzleti szektornak változatlanul vonzó beruházási és tevékenységi helyszínt kínál.

Skóciát ne kényszerítsék ki az EU-ból

A miniszterelnök a csütörtöki brit EU-népszavazás pénteki eredményhirdetése után, a skót kormány edinburghi központjában felolvasott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát. Felidézte: a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt választási programjában szerepelt, hogy

a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból.

Ez a helyzet most előállt, ezért ismét napirendre került a függetlenségi népszavazás - mondta a skót kormányfő.

Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások két évben meghatározott időtartama alatt meg kell tartani.