Több tucat áldozata lehet még a sorozatgyilkos ápolónak

Niels H
(FILES) A picture taken on December 9, 2014 shows former nurse Niels H, charged with multiple murder and attempted murder of patients, in hand-cuffs covering his face with a folder in a courtroom of the regional court in Oldenburg, northern Germany. A court-appointed expert said on January 8, 2015 that the German former male nurse had admitted killing around 30 patients, national DPA news agency reports. AFP PHOTO / DPA / INGO WAGNER +++ GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / INGO WAGNER
Vágólapra másolva!
Szívgyógyszerrel gyilkolt az az ápoló, akit két ember megölése miatt életfogytilaglanra ítéltek Németországban tavaly februárban. Most kiderült, hogy több tucat, talán száznál is több áldozata lehet még. A nyomozók kétszáz halálesetet vizsgálnak. 
Vágólapra másolva!
Niels H. a bíróságon mindig eltakarja az arcát Forrás: AFP/Ingo Wagner

Már most Németország

második világháború háború utáni legnagyobb sorozatgyilkosaként

emlegetik azt a 39 éves férfit, akit egyszerűen csak Niels H-nak nevez a német sajtó. Három gyilkossággal vádolták meg. Két ügyben életfogytiglani börtönre ítélték tavaly februárban, a harmadik betegnél viszont nem volt ellene elegendő bizonyíték. Ugyanakkor a bíróság elismerte, hogy ennél sokkal több lehet az áldozatai száma.

A per a nyugat-németországi Oldenburg kerületi bíróságán zajlott. Az egyik orvos kollégája úgy emlékezett a férfire, mint ha maga is "szenvedélyes orvos" lenne, aki jó benyomást tett a személyzetre. Azt is észrevette, hogy

mindig ott sürög-forog, ha éppen újraélesztenek valakit.

A bírók megállapították, a férfi azzal akart szakmai elismerést kivívni magának, hogy újraéleszti a betegeket, de végül túladagolta nekik a szert. Abba haltak bele, hogy leállt a keringésük.

Azóta egy bírósági végzés alapján 99 embert exhumáltak azok közül, akikkel a férfivel kapcsolatba került és 27 holttestben sikerült is kimutatniuk a túladagolt szívgyógyszer maradványait. Rendőrségi források szerint az ápoló 2003 és 2005 között injekciózott be betegeket azokon a klinikákon, ahol dolgozott: Oldenburgban, Wilhelmshavenben és Delmehorstban. Ez utóbbi kórházban

30 halott testében találták meg a gyilkos vegyületet.

"Feltételezzük, hogy a tényleges áldozatok száma ennél sokkal magasabb" - idézte a Spiegel alapján a BBC a rendőrségi szóvivő szavait, majd azt is hozzátette, hogy összesen 200 ember meggyilkolásának ügyében nyomoznak.

Újabb perre számíthat a sorozatgyilkos német ápoló Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

A rendőrök munkáját megnehezíti, hogy a gyilkos nem emlékszik rá, pontosan hány betegnek adta be a halálos injekciót. Ugyanakkor a pszichiátriai szakértő 2015 januárjában elmesélte, hogy a 2008-ban gyilkossági kísérlet miatt hét és fél évre ítélt Niels H. neki arról beszélt, hogy

kilencven beteg esetében adagolta túl a szívgyógyszert,

akik közül harminc biztosan meghalt.

A februári tárgyaláson az ápoló bűnbánóan viselkedett. Azt mondta, őszintén sajnálja, amit tett és reméli, hogy a családok megbékélnek, a bűneit pedig „viszonylag spontánnak” nevezte.

Az ügyészek szerint nagyon valószínű, hogy Niels H.-nak újra bíróság elé kell majd állnia. Ha az összes halálesetben bűnösnek találják, valóban ő lesz Németország világháború utáni legnagyobb sorozatgyilkosa.