Történelmi esemény, betiltottak egy tüntetést Párizsban

Vágólapra másolva!
Erőszakos cselekményektől tartva a francia hatóságok betiltották június 22-én, szerdán a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozni kívánó szakszervezetek csütörtökre tervezett párizsi felvonulását.
Vágólapra másolva!

Franciaország történetében évtizedek óta nem volt példa hasonló döntésre, amelyre a megegyezés hiánya miatt került sor.

A hatóságok azt szerették volna, ha a hét elégedetlenkedő szakszervezet ülősztrájkot rendez,

amelyet a biztonsági erőknek sokkal egyszerűbb lett volna kordában tartaniuk. A szakszervezetek ebbe nem egyeztek bele, így a körzeti rendőrség közleménye szerint nem láttak más megoldást, mint hogy betiltsák a tüntetést.

Két szakszervezet vezetője válaszul azonnali meghallgatást követelt Bernard Cazeneuve francia belügyminisztertől. Kedden több mint 130 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amely a Nem tartom tiszteletben a tüntetés betiltására vonatkozó döntést címet viselte.

1958 óta nem volt ilyen

Christian Paul szocialista törvényhozó az I-Télé tévécsatornának adott interjújában "történelmi tévedésnek" nevezte a demonstráció betiltását.

- mutatott rá Paul.

A demonstráció betiltása előtt nem sokkal Jean-Claude Mailly, a Munkáserő (FO) nevű szakszervezet vezetője Manuel Valls francia kormányfőt tette felelőssé a párbeszéd zátonyra futásáért. Mailly az RMC francia rádióadónak azt mondta: "a tekintélyelvűségébe csontosodott" miniszterelnök a betiltással azt kockáztatja, hogy

Három hónapja tüntetnek

A szakszervezetek immár több mint három hónapja tüntetnek folyamatosan a kormány tervezett munkajogi változtatásai ellen, amelyek fő célja a tíz százalék feletti munkanélküliségi ráta csökkentése.

A tiltakozások többször a demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásokba torkolltak,

számos ember megsérült, többeket pedig letartóztattak. A szakszervezetek június 28-ra újabb megmozdulást hirdettek Párizsban.