A jogállamot kérte számon Merkel Kínában

MERKEL, Angela
Peking, 2016. június 12. A kínai Nancsing Egyetem díszdoktorává avatott Angela Merkel német kancellár beszél az egyetem talárjában a pekingi Kínai Tudományos Akadémia dísztermében 2016. június 12-én. (MTI/EPA pool/Ho Hvi Jang)
Vágólapra másolva!
Díszdoktorrá avatták a Nancsingi Egyetemen Angela Merkel német kancellárt, aki háromnapos hivatalos látogatásra utazott Kínába. Merkel volt, amit dícsért a kínai vezetésben, de a kritikáit sem hallgatta el.
Vágólapra másolva!

A német kancellár arra kérte a kínai vezetést, hogy ne korlátozza a külföldi nem kormányzati szervezetek munkáját. Angela Merkel - aki háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az ázsiai országban - szerint a nem kormányzati szervezetek számára továbbra is lehetővé kell tenni, hogy bővítsék a civil társadalomhoz fűződő kapcsolataikat.

A kínai Nancsing Egyetem díszdoktorává avatott Angela Merkel német kancellár Forrás: MTI/EPA pool/Ho Hvi Jang

A német kancellár a kínai tudományos akadémián egyetemisták és professzorok előtt mondott beszédében felszólított arra, hogy Kínában is épüljön ki a jogállam.

- mondta.

Merkel a Nancsingi Egyetemen - ahol díszdoktorrá avatták - beszédében szólt az Európai Bizottság aggodalmairól, amelyek Kína idénre ígért piacgazdasági státusát érintik. "Nagyon jól ismerem az előtörténetet, és tudom, hogy sok erőfeszítést tett Kína. Van azonban néhány problémánk" - tette hozzá a német kancellár, aki ezeket Li Ko-csiang kínai miniszterelnöknek is elmodja majd.