A franciák is tartanak a brexittől

Brexit
http://www.dreamstime.com/stock-photos-brexit-referendum-concept-eu-uk-flags-hand-holding-topical-message-image67424463
Vágólapra másolva!
Óva intett a francia jegybankelnök Nagy-Britannia kilépésétől az Európai Unióból - nem sokkal a brexitről szóló brit népszavazás előtt.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból súlyos gazdasági kockázatokkal járna Európa számára - mondta a francia jegybank elnöke, François Villeroy de Galhau, aki a német Welt am Sonntag lapnak adott interjúban azt is mondta, hogy az Európai Központi Bank "ura a helyzetnek".

Felborítaná a pénzpiacokat

Ha a többség június 23-án a kilépés mellett szavaz, annak súlyos következményei lehetnek - mondta a jegybankelnök. Úgy vélte,

a brexit rövid távon fel tudná borítani a pénzpiacokat,

és az is kérdés, hogyan lehet majd egyáltalán pénzügyi műveleteket végrehajtani az uniós belső piacon.

A brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból aggasztja a francia jegybankelnököt Forrás: Dreamstime

Nagy-Britannia nem tagja ugyan az euróövezetnek, számos közgazdász szerint azonban kilépése az Európai Unióból visszavetné a gazdasági növekedést, és negatív hatással lenne az Európán belüli kereskedelmi forgalomra és a tőkeáramlásra.

Cameron és Berlin is figyelmeztetett

A legutóbbi felmérés szerint a britek 55 százaléka kilépne az EU-ból. A kutatás alapján inkább a fiatalok szavaznának a bennmaradásra, ők viszont kevésbé biztos szavazók. A bennmaradásra a válaszadók 45 százaléka adná a voksát.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter sem örülne Forrás: AFP/Fred Dufour

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint más tagországok is kiléphetnek az Európai Unióból, ha Nagy-Britannia távozik onnan. Azonban ha csak a britek távoznának, az EU nem kerülne végveszélybe - tette hozzá.

David Cameron brit miniszterelnök borzalmasnak nevezte a kilépés következményeit Fotó: Szabó Gábor - Origo

A brit miniszterelnök is borzalmasnak tartja az esetleges EU-ból való kilépés gazdasági következményeit. David Cameron szerint "egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból".