Ukrajna hadat üzent Oroszországnak az Eurovízión

Szergej Lazarev, Eurovízió 2016.
2818972 04/03/2016 The Russian 2016 Eurovision representative, Sergei Lazarev, performs during the Moscow Eurovision Pre-Party 2016 at the Izvestia Hall on Strastnoi Bulvar. Ekaterina Chesnokova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Ha Oroszország versenyzője győz az Eurovíziós Dalfesztiválon, akkor Ukrajna nem vesz részt a jövő évi versenyen – jelentette be az ukrán állami televízió elnöke.
Vágólapra másolva!

Zurab Alasania ukrán tévéelnök egy közösségi oldalon fejezte ki jókívánságait országa versenyzőjének, Dzsamalának. Bár a krími tatár származású énekesnőnek - teljes nevén Szuszana Dzsamaladinovának - jók az esélyei a győzelemre, az ukrán tévéelnök nem mulasztotta el megjegyezni, hogy amennyiben az orosz színekben induló „Lazarev nevű férfi” nyerne, akkor Ukrajna jövőre nem fog részt venni a versenyben.

Az ukrán versenyzőnek jók az esélyei Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mehmet Kaman

Az RBK Ukraina emlékeztetett, hogy az orosz versenyző győzelme esetén 2017-ben Oroszország kapná meg az Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát. Mivel Ukrajna katonai beavatkozással vádolja Oroszországot az ország keleti területein zajló fegyveres konfliktusban, Ukrajna részvétele a jelenlegi politikai helyzet miatt valóban megkérdőjelezhető lenne.

Ám az mindenkit megdöbbentett, hogy az idei fesztivál egyik résztvevőjének képviselője már a döntő előtt ilyen ultimátummal állt elő.

Szergej Lazarev képviseli Oroszországot Forrás: RIA Novosti/Ekaterina Chesnokova

Az ismert orosz könnyűzenei producer, Joszif Prigozsin válaszában röviden orvosi esetnek minősítette Alasania tévéelnököt, és jobbnál jobb elmeszakértőket ajánlott neki.

„Ez az előrehaladott szkizofrénia jellemző esete” – kommentálta a tévéelnök szavait Prigozsin a Ragyio Moszkva csatornának.