Tétlenséggel fenyegetőzik Erdogan

TURKEY Recep Tayyip Erdogan Istanbul closing session SPEECH President of Turkey World Tourism Forum SQUARE FORMAT ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 6: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the closing session of  World Tourism Forum
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Törökország nem tesz további lépéseket az Európai Unióval kötött, menekültek visszafogadásáról szóló megállapodás végrehajtása érdekében, ha az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról - mondta a török elnök kedden Isztambulban.
Vágólapra másolva!

Nem tesz semmit Törökország annak érdekében, hogy teljesüljön az Európai Unióval kötött menekültügyi megállapodás visszafogadásról szóló része, ha a török állampolgárok nem utazhatnak vízum nélkül az Európai Unió Schengeni övezetébe - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, az ENSZ Humanitárius Világ-csúcstalálkozójának végén.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint Erdogan azt mondta, hogy

a menekültek visszatelepítését állítják le,

ha az ország nem kapja meg az ígért vízummentességet.

A visszatelepítés csak az egyik eleme a megállapodásnak, ráadásul a folyamat nem is túl sikeres. A török hatóságok adatai szerint május elejéig mintegy 400 menekültet fogadott vissza Törökország az Európai Unió területéről. Csak Görögországban több mint 50 ezer migráns van. Törökország a megállapodás értelmében azokat a menekülteket fogadja vissza, akik nem kértek vagy kaptak menekültstátuszt az Európai Unió területén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök - azt mondja, nem fogadnak vissza senkit, ha nem kapnak vízummentességet országának polgárai Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Recep Tayyip Erdogan a tudósítások szerint nem beszélt arról, hogy az Európába induló menekülteknek is szabad utat biztosítanának, bár az elnök megemlítette, hogy az egyezményben foglalt, az emberek ellátásához ígért több milliárd eurós uniós támogatást még mindig nem kapta meg Törökország.

Külügyminiszter: Nem blöff

A vízummentesség bevezetésének eredeti határideje május 4. lett volna, de Angela Merkel német kancellár tegnap már arról beszélt, hogy a hónap végére sem oldódik meg a probléma. Az Origo is megírta, hogy a határidő lejárta előtt egy nappal olyan információ szivárgott ki a Bizottságtól, hogy Törökország valószínűleg megkapja a vízummentességet, de a döntésre még

az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk.

A vízummentességhez ugyanakkor az EU 72 feltételt szabott, amiknek Törökország a Bizottság szerint nem felel meg. Az egyik feltétel például a szólásszabadság biztosítása. Törökországban viszont a közelmúltban újságírókat állítottak bíróság elé terrorvádakra hivatkozva, mert a Szíriába indított kormányzati fegyverszállításokról írtak.

Amikor a feltételekről beszélt Erdogan a Humanitárius Világ-csúcstalálkozó végén, a helyszíni tudósítás szerint indulatosan felkiáltott:

milyen kritériumokról beszélnek maguk?".

Kedden Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a menekültek visszafogadásáról szóló egyezmény felfüggesztéséről azt mondta, hogy az nem "blöff vagy fenyegetés", tényleg ezt teszik majd, ha az Európai Unió nem tartja a szavát. Szaainak némileg ellentmond, hogy Törökország nem először fenyegetőzik a visszafogadás leállításával.

A falakról is beszélt

A török elnök kijelentette: "Törökország nem kegyelmet, hanem őszinteséget vár az EU-tól. Feltételeket pedig csak bizonyos határig lehet szabni, de azután Ankara azt mondhatja: akkor most Önök gondolkodjanak."

Menekültek Idomeniben - Törökország azzal fenyegetőzik, hogy nem fogadja vissza őket Forrás: Origo

Erdogan szerint "az egyes európai országok által felhúzott drótkerítések és falak nem tartják távol a gondokat." Egy-két Szíriával szomszédos országtól eltekintve senki nem állta ki az emberiesség próbáját. Az együttérzés hiánya miatt halnak meg a menekülni kényszerülők - fűzte hozzá.

Törökország egyébként maga is falat épít a szír határon.

Bár a kormány azt állítja, hogy a fallal a háborús országból érkező támadások ellen akarnak védekezni, az Index helyszíni riportjából kiderül, hogy a harcok elől menekülőket sem engedik át - aki pedig mégis átjut, lelövik, vagy erőszakkal visszafordítják.

Erdogan elszomorítónak nevezte, hogy a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport országai közül csak Németország vett részt az ENSZ humanitárius csúcstalálkozóján.