Sok kisebb tábor jött létre Idomeni helyett

Vágólapra másolva!
Az Idomeninél kialakult sátortábor felszámolásával párhuzamosan számos kisebb, menedékkérők és migránsok lakta tábor keletkezett Görögország északi részén, s továbbra is ezrek tartózkodnak a görög-macedón határ közelében - jelentette hétfőn a Szkai görög állami televízió.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint menedékkérők és migránsok sátoroznak a szabad ég alatt benzinkutak, valamint szállodák közelében és Polikasztro település szomszédságában is. A rendőrség azt közölte, hogy több mint 4 ezren tartózkodhatnak ilyen körülmények között a régióban.

nem utolsósorban a nemzetközi segélyszervezeteknek köszönhetően" - mondta a televízió egyik riportere.

Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

"Most a szanaszét szórt emberek megfelelő ellátása nehézséget jelent, és ez nemcsak a +nem hivatalos+ táborokra igaz, hanem azokra az új szálláshelyekre is, amelyeket a görög kormány bocsátott rendelkezésre" - magyarázta. Mint a Szkai riportere elmondta, az állami létesítményekben mindenekelőtt a forrósággal kell megküzdeniük az embereknek.

A nem klimatizált ipari épületekben a hőmérséklet napközben a 40 Celsius-fokot is megközelíti.

A görög hatóságok a múlt héten számolták fel az Idomeninél kialakult menekülttábort, s annak több mint 8 ezer lakóját az ország különböző befogadóállomásaira vitték.

Forrás: AFP/Yannis Kolesidis

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken azt vetette Athén szemére, hogy erősen kifogásolható körülmények közé, élelemmel, folyóvízzel, illemhelyekkel és zuhanyozókkal rosszul ellátott, elhanyagolt épületekbe szállította a menekültek többségét a rögtönzött idomeni sátortáborból.