A levélben szavazók döntik el az osztrák választást

Horizontal CANDIDATE PRESIDENTIAL ELECTION POLITICAL CAMPAIGN TELEVISED DEBATE ELECTION THE GREENS EXTREME RIGHT PARTY
Alexander Van der Bellen (R) and Norbert Hofer, candidates for the Austrian presidential election take part in a TV debatte in Vienna, on May 19, 2016. As crisis-hit Austria prepares to vote a new president, the two candidates facing each other in Sunday's tense runoff mirror the country's deep polarisation. / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 144 ezer szavazattal vezet Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje előtt az ausztriai elnökválasztás második fordulójában. A levélben érkezett szavazatokat azonban még nem számolták meg, ezek könnyen megfordíthatják az eredményt, 900 ezren voksoltak levélben.
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségekben leadott szavazatok alapján Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet 51,9 százalékkal az ausztriai elnökválasztás vasárnapi második fordulója után az osztrák belügyminisztérium vasárnap esti, hivatalos, előzetes eredményei szerint.

Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt a szavazatok 48,1 százalékát kapta.

A levélben szavazók döntik el

Végleges eredmény azonban csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható. Mivel Norbert Hofer csak 144 000 szavazattal vezet, a végeredmény változhat, miután levélben 900 ezren voksoltak, a 6,4 millió választásra jogosult állampolgárnak csaknem 14 százaléka.

Hofer hajszálnyival vezet, a levélben leadott szavazatok megfordíthatják az eredményt Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Fej fej mellett

Az áprilisi első fordulón mintegy félmillióan szavaztak levélben, a többség Van der Bellent támogatta. A Sora/ORF közvélemény-kutató által közölt előzetes becslés szerint, ami a levélszavazatokat is figyelembe vette, döntetlen az osztrák államfőválasztás, a két jelölt egyaránt ötven százalékon áll. Ezen számítások alapján a Zöldek pártja által támogatott jelölt 2,208 millió szavazatot szerzett, Norbert Hofer pedig háromezer vokssal kevesebbet, de ez a különbség a hibahatáron belül van.

72 százalék voksolt

A választási részvétel 61 százalékos volt, a levélszavazatokkal együtt a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt vasárnap. Az április 24-én tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka járult az urnákhoz. A legutóbbi, 2010-es választásra a szavazásra jogosultak 54 százaléka ment el, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent: 1992-ben még 85, 1998-ban 75, 2004-ben pedig már csak 72 százalék ment el szavazni.

Város és vidék összecsapása

Mint arról az Origo beszámolt, a városi és a vidéki Ausztria összecsapásaként is jellemezhető az ausztriai elnökválasztás második fordulója. Norbert Hofer, a Szabadságpárt jelöltje inkább a falvakban és a kis településeken népszerű, míg Alexander Van der Bellen, a Zöldek aspiránsa a nagyvárosokban. A felmérések kiélezett küzdelmet mutatnak, de az első forduló előtt nagyot tévedtek.

Hofert sokan az osztrák szélsőjobb "vonzó arcának" tartják. Norbert Hofer, az FPÖ szépreményű ifjú politikusa hatalmas hullámokat kavart azzal, hogy nagy előnnyel megnyerte az elnökválasztás első fordulóját. Nagy szerepe volt abban, hogy a szélsőjobboldal enyhített a retorikáján, és így elfogadhatóvá vált sokak számára.