Őrizetbe vették a Putyin-barát lengyel párt vezetőjét

Vágólapra másolva!
A lengyel nemzetbiztonság őrizetbe vette a Putyin-barát párt vezetőjét. A helyi sajtó szerint Mateusz Piskorski Kínának és Oroszországnak kémkedhetett.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a lengyel nemzetbiztonsági hivatal (ABW) Mateusz Piskorskit, a tavaly alapított Zmiana (Változás) nevű Putyin-barát törpepárt vezetőjét - közölte szerdán a TVN24 lengyel hírtelevízió, amely az ügyet a Kína és Oroszország javára folytatott kémkedéssel hozta kapcsolatba.

A lengyel sajtó a Newsbalt.ru orosz hírportálra hivatkozva számolt be arról, hogy

az ABW házkutatást tartott Piskorski irodájában,

valamint a pártvezetés több tagjának lakásán. A TVN24-nek az ügyészség megerősítette Piskorski őrizetbe vételének tényét.

Azt vizsgálják, kémkedett-e

Az Onet.pl ugyanakkor a lengyel főügyészség szóvivőjét idézte, aki csak a Piskorski ügyében folytatott nyomozás tényét említette, az eljárás körülményeit, illetve a lehetséges őrizetbe vételt azonban - az eljárás titkosítására hivatkozva - nem kommentálta.

A TVN24 riporterei nem hivatalos források alapján arról is tudomást szereztek, hogy az ABW és az ügyészség

Ukrajnában nemkívánatos személy

Piskorski, aki korábban parlamenti képviselő és az Önvédelem (Samoobrona) radikális lengyel parasztpárt tagja volt, a Változás alapításával egy időben átvette az Európai Geopolitikai Elemzések Központja nevű agytröszt vezetését is.

Az ukrán válság során gyakran bírálta Lengyelország külpolitikáját.

Megfigyelőként és egyben a TASZSZ orosz hírügynökség egyik tudósítójaként jelen volt a Krím félsziget orosz elcsatolását szentesítő 2014-es népszavazáson, valamint a kelet-ukrajnai szakadár "köztársaságokban" 2014 novemberében rendezett "parlamenti és elnökválasztáson".

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) ezért nemkívánatos személynek nyilvánította.