Terrortámadás érhette az egyiptomi gépet

eltűnt egyiptomi gép
Kairó, 2016. május 19. 2016. március 29-i kép az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik utasszállító repülőgépéről a kairói repülőtéren. Az EgyptAir tájékoztatása szerint 2016. május 19-én hajnalban eltűnt a radarernyőről az légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata. A repülőgép 69 emberrel, 59 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)
Vágólapra másolva!
Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó utasszállítója, fedélzetén 55 utassal és 10 fős személyzettel. A gép 11 300 méteren repült, és mielőtt eltűnt, hirtelen kanyarodni kezdett. Az időjárási körülmények nem voltak rosszak, és a pilóta is gyakorlott volt, vészjelzést nem adtak le a gépről. Napközben két roncsdarabra bukkantak Krétától délre, ezek vélhetően az eltűnt gép darabjai. Az orosz biztonsági szolgálat, az amerikai kormány és az egyiptomi légiközlekedési miniszter szerint is merénylet történhetett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány szerint bomba robbanhatott az EgyptAir MS804-es Párizsból Kairóba tartó járatán, amely csütörtök hajnalban tűnt el a Földközi-tenger felett - írja a CNN kormányzati hivatalnokokra hivatkozva.

Az EgypAir járata Párizsban szállt fel, de nem érkezett meg Kairóba Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Korában az orosz biztonsági szolgálat vezetője is azt mondta, hogy

Alekszandr Bortnyikov felszólított minden érintett felet, hogy tegyen meg mindent a tettesek azonosítására - jelentette az Interfax.

"Valami történt a géppel"

Napközben Serif Fati egyiptomi polgári légiközlekedési miniszter egy sajtótájékoztatót tartott az ügyről, igaz, sok újdonságot nem mondott.

Fati ugyanis nem akart találgatásokba bocsátkozni, csupán annyit mondott: biztosan nem tudnak többet annál, mint hogy

valami történt az EgyptAir járatával,

ami lehet technikai hiba és terrorista merénylet is. A miniszter nem használta a „lezuhant" kifejezést sem, mert bár ennek nagy a valószínűsége, biztosan ezt sem tudhatjuk.

Ugyanakkor Fati szerint is valószínűbb a merénylet, mint a technikai probléma.

Két roncsdarabot találtak

Délután a roncs után kutató egyik görög fregatt észrevett két nagy, úszó műanyagdarabot Kárpáthosz sziget közelében, 80 kilométerre attól a helytől, ahol a gép eltűnt a radarról.

Két roncsdarabot találtak Forrás: Twitter / Airplane Pictures

Iháb Badavi, Egyiptom franciaországi nagykövete azt mondta: a görög hatóságok tájékoztatták athéni kollégáját arról, hogy az EgyptAir repülőgépek színeinek megfelelő fehér és kék színű roncsdarabokat találtak. A nagykövet hozzátette,

nem tudja megerősíteni, hogy a roncsok a lezuhant utasszállítóé lennének, azonban véleménye szerint indokolt ezt feltételezni.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó görög védelmi források azonban azt mondták, hogy a talált tárgyak nem kék és fehér színűek.

A repülőgép keresésében részt vesznek görög és egyiptomi katonai hajók, harci repülőgépek és felderítő repülők. Athén emellett segítséget kért Washingtontól és Moszkvától is.

A görög hatóságok felszólítottak továbbá vagy fél tucat, a térségben tartózkodó teherszállító hajót is a keresésben való részvételre.

Bizonytalanságban várakoznak

Saríf Fathi egyiptomi légiközlekedési miniszter a hozzátartozóknak felajánlotta, hogy ingyen Kairóba szállítják őket. Ezalatt a kairói repülőtéren szakemberek segítették az ott tartózkodó rokonokat, az EgyptAir pedig tolmácsokat és orvosokat biztosított számukra.

A családtagok arra panaszkodtak, hogy semmilyen információt nem kaptak Forrás: AFP/Khaled Desouki

Hírügynökségi jelentések szerint azonban a helyszínt elhagyó rokonok közül többen arra panaszkodtak, hogy

teljes bizonytalanságban várakoznak.

Lángok az égen

Az MS804-es járat május 18-án éjjel 23 óra 9 perckor indult el Párizsból Kairó felé, azonban

hajnali fél háromkor nyoma veszett.

A görög légügyi hatóságok szerint a gép valószínűleg Kárpáthosz szigete közelében, már egyiptomi légtérben zuhanhatott a tengerbe.

A görög hatóságok szerint egy kereskedelmi hajó kapitánya jelentést tett arról, hogy a sziget közelében „lángokat látott az égen”.

Gyakorlott pilóta volt

A görög védelmi miniszter szerint az egyiptomi gép „hirtelen kanyarogni” kezdett, tett egy 90 fokos jobb-, majd egy teljes balkanyart, és hatezer métert zuhant, mielőtt eltűnt volna a radarképernyőről, mintegy 3000 méteres magasságon – számolt be a Reuters.

A BBC idézett egy repülésbiztonsági szakértőt, aki szerint ezek a manőverek arra utalnak, hogy

valami történhetett a pilótafülkében.

Ahmed Abdel, a légitársaság alelnöke a CNN-nek azt mondta, hogy az eltűnt gépről nem érkezett vészjelzés. A pilóta több mint hatezer órát repült már, a fedélzeten veszélyes szállítmány nem volt.

Az utasok többsége egyiptomi

A gép fedélzetén összesen 66 voltak: 56 utas, 2 pilóta, 5 stewardess és 3 biztonsági ember. Az utasok között volt:

  • 30 egyiptomi
  • 15 francia
  • 2 iraki
  • 1 brit
  • 1 kuvaiti
  • 1 belga
  • 1 szudáni
  • 1 csádi
  • 1 portugál
  • 1 algériai

Francois Hollande a nap folyamán válságtanácskozást hívott össze, és a francia hatóságok is vizsgálják a katasztrófa körülményeit.