Nem szeretne melegjogi szervezetekkel tárgyalni Egyiptom

Vágólapra másolva!
Levélben kérte Egyiptom az Iszlám Együttműködés Szervezete nevében, hogy melegjogokkal foglalkozó civilek ne vehessenek részt az ENSZ júniusi AIDS-konferenciáján. Nyugati országok tiltakoznak a kitiltás lehetősége ellen.
Vágólapra másolva!

Tizenegy melegjogi szervezet kizárását kérte az ENSZ-től Egyiptom a közelegő AIDS-konferenciáról. Egyiptom ráadásul az 51 tagállamot képviselő Iszlám Együttműködés Szervezete nevében írta a levelet. Az egyiptomiak saját országuk homoszexuálisokat képviselő civiljein kívül nem látnának szívesen észt, guyanai, jamaikai, kenyai, perui, thaiföldi, ukrán, afrikai és amerikai szervezeteket sem.

A civilek a meleg, a leszbikus vagy a transznemű közösség jogaival foglalkoznak.

A dokumentum - amelyet szerdán szerzett meg az Associated Press amerikai hírügynökség - nem indokolja meg, miért kéri Egyiptom, hogy 11 szervezet ne vehessen részt a megbeszéléseken.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet levelet írt az ENSZ-közgyűlés elnökének, melyben azt írja, ezeket a szervezeteket nyilván az alapján tiltanák ki a megbeszélésekről, hogy melegjogokkal foglalkoznak. Az amerikai diplomata azt kérte, hogy minden szervezet, amely kéri, részt vehessen a konferencián.

"Tekintettel arra, hogy a transzneműek 49-szer valószínűbb, hogy AIDS-esek, mint a társadalom többi tagja, kizárásuk csak akadályozná a HIV és az AIDS elleni globális küzdelmet" - fogalmazott Power. A kérés miatt aggódik az EU ENSZ-nagykövete, valamint a brit diplomácia is.

- fogalmazott Peter Wilson brit nagykövet-helyettes. Kanada is levelet írt, melyben azt is sérelmezi, hogy indoklás nélkül kizárjanak civilszervezeteket. Levélben tiltakozott Ausztrália is.

Amikor az ENSZ-közgyűlés elnöke tavaly év végén megszervezte a június 8-9-re kitűzött konferenciát, egyes tagállamok ragaszkodtak ahhoz, hogy indoklás nélkül megvétózhassák civilszervezetek részvételét. Több mint 400 szervezet kérte, hogy részt vehessen, és közülük 39 ellen érkezett kifogás. A megvétózott civilszervezetek számát végül az ENSZ 22-re tudta csökkenteni. A 11 melegjogi szervezet mellett még 11 olyanra is, amely nem melegjogi kérdésekkel foglalkozik.