Menekülteket mentett a parti őrség Krétán

Vágólapra másolva!
Hatvanöt menekült sodródott hajón Kréta szigete felé, terhes nők is voltak a kimentett utasok között. A görög hatóságok közben felszámoltak két athéni székhelyű embercsempész-hálózatot.
Vágólapra másolva!

Tizenhét gyerek és két terhes nő is volt azon a hajón, ami Kréta kikötőjétől keletre sodródott a Földközi-tengeren.

Az összesen 65, szír, afgán és pakisztáni állampolgárságú migránst a krétai parti őrség mentette ki pénteken a nyílt tengerről, mindenkit épségben sikerült szárazra vinniük - jelentette az ERT görög állami televízió.

Elfogták a menekülteket útnak indító ukrán és szír embercsempészeket is, a csoport hajója valószínűleg Törökországból indulhatott Olaszország felé.

A görög rendőrség eközben az Europol segítségével felszámolt két, athéni székhelyű embercsempész-hálózatot, a fővárosban 16 embert fogtak el az üggyel kapcsolatban.

Hamis papírokkal Európába

A bűnbandák menekültek beutazását szervezték Görögországból az Európai Unió más országaiba. Megbízóiknak hamis papírokat adtak, majd elsősorban Ausztriába, Svédországba, Nagy-Britanniába, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Csehországba és Franciaországba küldték őket –

a „szolgáltatásért” pedig 31 ezer forinttól másfél millió forintig terjedő összeget kértek.

Csehországban és Franciaországban további hét embert vettek őrizetbe az üggyel összefüggésben, a görög rendőrség még száz embert keres, akik segíthették a hálózatok munkáját.