Meghosszabbították a rendkívüli állapotot a franciák

Franciaország terror
Special forces of France's Research and Intervention Brigades (BRI) escort an unidentified woman as they leave the building housing the apartment of a man suspected of carrying out an attack in Saint-Priest near Lyon on June 26, 2015. A 35-year-old man arrested in connection with the attack on the Air Products gas factory was investigated nine years ago for radicalisation and has links to the Salafist movement, Interior Minister Bernard Cazeneuve said. He identified the suspect as Yacine Salhi, 35, who was known to have lived around Lyon, France's second largest city, near the site of the attack. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Harmadszor is meghosszabbította a francia parlament a párizsi támadások után bevezetett rendkívüli állapotot. A cél, hogy a nyári foci Eb, és a Tour de France alatt is érvényben maradhassanak a fokozott biztonsági intézkedések. A jobboldal kevesli a hosszabbítást, a baloldal szerint banalizálják a rendkívüli állapotot.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta csütörtökön a francia parlament a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után bevezetett rendkívüli állapot meghosszabbítását.

Július végéig meghosszabították a rendkívüli állapotot Franciaországban Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a "példátlan terrorfenyegetettséggel" indokolta a francia kormány javaslatát.

Az Eb alatt is fokozott biztonság lesz

A rendkívüli állapotot harmadik alkalommal

46 igen, 2 tartózkodás és 20 nem szavazat mellett hosszabbította meg

a törvényhozás július végéig.

Az intézkedés célja, hogy fokozott biztonsági intézkedések maradjanak érvényben a június 10. és július 10. között zajló labdarúgó Európa-bajnokság idején és a július 2. és július 24. között esedékes Tour de France kerékpáros körverseny idején is.

A rendkívüli állapot egyebek mellett lehetővé teszi, hogy

  • a hatóságok házi őrizetben tartsanak állampolgárokat,
  • továbbá bizonyos időre és bizonyos helyszíneken korlátozzák járművek és személyek szabad mozgását.

A jobboldal megszavazta, a baloldal ellenezte

A képviselők a nap folyamán a büntető törvénykönyv reformtervezetéről is szavaznak, amelynek célja, hogy a rendkívüli állapot idején alkalmazhatóakhoz hasonló intézkedéseket tartalmazó törvénycsomaggal váltsák fel a jelenlegi szabályozást, és így

ne kelljen folyamatosan meghosszabbítani a rendkívüli állapotot.

Baloldali pártok, jogvédő csoportok és a közvélemény korábban aggodalmát fejezte ki az átmenetinek szánt terrorellenes intézkedések lehetséges állandósulása miatt.

A szocialista Francois Hollande francia elnök korábban

azt javasolta, hogy foglalják az alkotmányba

e szabályozást, ezt azonban a politikai konszenzus hiánya miatt végül visszavonta.

A jobboldali ellenzék megszavazta a rendkívüli állapot meghosszabbítását, nehezményezte azonban, hogy hat hónap helyett csupán két hónapig marad érvényben a szabályozás.

Szélsőbaloldali képviselők és a zöldek tagjai ellenezték a javaslatot, úgy vélték, ez a "rendkívüli állapot banalizálásához vezet".