Szócsatázott Szijjártó és Kern

A Magyar Európai Üzleti Tanács 2015. évi országjelentése
Szijjártó Péter újabb veszélyt lát
Vágólapra másolva!
Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában - mondta Szijjártó Péter arról, hogy az osztrák kancellár szerint illúzió Orbán Viktor politikája. 
Vágólapra másolva!

Mély csalódást okoz Christian Kern osztrák kancellár keddi kijelentése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. Az osztrák kancellár Bécsben újságíróknak azt mondta: illúzió azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot "vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk", ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi.

Szijjártó Péter kiemelte: az előző kancellár

és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást. Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon "kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel" - fogalmazott.

Szijjártó Péter külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter kifejtette: frusztráltság és képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Miközben az egyik legnagyobb vita arról folyik, hogy építhet-e "szárnyas kapukat" Ausztria a Brenner-hágón - ami lehet, hogy jogos és indokolható döntés -, a kancellárnak nem kellene ilyen kijelentéseket tennie - mondta.

Az osztrák elnökválasztással kapcsolatos kérdésre a külügyminiszter közölte:

az egyetlen dolog, amit Magyarország tehet, hogy tiszteletben tartja az osztrák nép döntését.

Áder János közben gratulált gratulált az új államfőnek. A köztársasági elnök londoni tartózkodása alatt táviratban üdvözölte új osztrák kollégáját, Alexander Van der Bellent. Áder János kiemelte: Magyarország az egyik legfontosabb szomszédjaként és jelentős európai partnereként tekint Ausztriára. Remélhetőleg a két ország széleskörű együttműködése, amely közös történelmi és kulturális alapokon nyugszik, a jövőben továbberősödik - hangsúlyozta.

A köztársasági elnök üdvözölte, hogy az új osztrák államfő szintén elhivatott a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügye iránt, és úgy vélte, ezt a szemléletet közösen még nagyobb sikerrel tudják majd képviselni az Európai Unióban. Áder János kitért rá: remélhetőleg rövidesen személyes is egyeztethetnek osztrák kollégájával.