Magyarország csak a bevándorlást csökkentő uniós határozatot támogat

LAJCÁK, Miroslav; Szijjártó Péter; ZAORÁLEK, Lubomír
Brüsszel, 2016. május 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lubomir Zaoralek cseh és Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter (b-j) az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján 2016. május 23-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Magyarország kizárólag a bevándorlás csökkentését célzó uniós határozatot tud támogatni, az unió bevándorlással kapcsolatos javaslata azonban inkább ösztönzi a migrációt, ahelyett hogy arról szólna, hogyan csökkentsük az Európába való bevándorlás mértékét - közölte SzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter azuniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója előtt.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter teljes egészében elfogadhatatlannak nevezte az uniós külügyi főképviselő bevándorlással kapcsolatos határozati javaslatát, amelyik szerinte semmit nem mond a külső határok védelméről, és a schengeni zóna túlélésére sincs javaslata.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a határozat több elemet használ az olasz miniszterelnök migrációs javaslatcsomagjából, de nem építi be a magyar miniszterelnök által előterjesztett Schengen 2.0 terv elemeit.

Szijjártó Péter Lubomir Zaoralek cseh és Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszterrel az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A javaslatot Magyarország csak akkor tudja elfogadni, ha a határvédelemre vonatkozó kötelezettségeknek való megfelelés és a Schengen 2.0 nevű magyar migrációs javaslatcsomagra való hivatkozás is belekerül a határozatba, valamint az, hogy a hot spotokat - az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat - az unió területén kívül kell létrehozni, annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter véleménye szerint az is elfogadhatatlan, hogy a szöveg csak arról beszél, hogy támogatni kell azokat az országokat, ahonnan a migráció elindul Európába, de arról nem tesz említést, hogy milyen feltételekhez köti ezt a támogatást.

Az európai adófizetők pénzét úgy kellene felhasználnia a támogatott országnak, hogy annak nyomán csökkenjen a kivándorlás és az Európába érkező bevándorlás - mondta.