Kórházra rontott az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Offenzívát indítottak az Iszlám Állam fegyveresei a kormányerők ellen Szíria keleti részén szombaton, és elfoglaltak számos épületet, köztük egy kórházat, a harcokban mindkét oldalon kéttucatnyian haltak meg. A kórházat a kormányerők néhány órával később visszafoglalták.
Vágólapra másolva!

A szíriai-iraki határhoz közel fekvő Deir-ez-Zór városát megosztva tartják ellenőrzésük alatt a szíriai kormányerők és az Iszlám Állam harcosai. A kormányerők által ellenőrzött területeket már egy hónapja tartják ostrom alatt az iszlám dzsihadisták, és az élelem- és gyógyszerhiány miatt

az ENSZ levegőből próbál utánpótlást ledobni a város lakóinak.

A helyi koordinációs bizottság szombaton közölte, hogy a terrorszervezet fegyveresei elfoglalták az Asszad-kórházat, az egyetemi kollégium épületeit és a térségben lévő gabonatárolókat a hajnalban kezdődött offenzívájuk során.

A városban élő Abu Leila, aki Facebook-oldalán követi a fejleményeket, arról írt, hogy az iszlamisták behatolva a kórházba agyonlőttek számos rendőrt, akiket élve fogtak el. A dzsihadisták a rendőrök és

a harcokban megölt katonák holttesteivel parádéztak a város utcáin.

Rami Abdel Rahman, a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) igazgatója később azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy az Iszlám Állam átmenetileg hatalmába kerítette a kórházat, és túszul ejtette az egészségügyi személyzetet, de néhány órával később a kormányerők visszafoglalták a létesítményt.

A harcokban a dzsihadisták 24, a kormányerők 35 embert vesztettek szombat reggel óta. Az igazgató hozzátette, hogy a betegeknek nem esett bántódásuk, ahogy a "kórház személyzetének többségének" sem.