Kitiltják Dániából a gyűlöletre uszító hitszónokokat

Vágólapra másolva!
Dánia meg fogja büntetni azokat a hitszónokokat, akik bűncselekményre szólítanak fel, azokat pedig, akik gyűlöletre uszítanak, kitiltják az országból - jelentette be kedden a koppenhágai kormány, miután egy februárban sugárzott, bűncselekményekre szólító imámokat bemutató dokumentumfilm országos botrányt kavart Dániában.
Vágólapra másolva!

A dokumentumfilmben rejtett kamerával készült felvételeket is bemutattak, amelyeken dániai mecsetekben szónokló imámok a gyermekek testi fenyítése, a hűtlen házastársak megkövezése és megkorbácsolása mellett emeltek szót, és úgy foglaltak állást, hogy a feleségnek akár akarata ellenére is közösülnie kell erőszakoskodó férjével.

Bertel Haarder, dán kulturális és vallásügyi miniszter elmondta: büntetni fogják, ha valaki vallási oktatás keretein belül bűncselekményre szólít fel.

- húzta alá a miniszter, hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Belgiumot után Dániából toborozta legtöbb európai harcosát.

A gyűlöletre uszító, ismert hitszónokok névsorát emellett nyilvánosságra hozzák, s kitiltják őket Dániából, azok pedig, akik uniós állampolgárok, egy külön listára kerülnek majd - tette hozzá Bertel Haarder.