Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jogvédők szerint kínoznak a húszi lázadók

Vágólapra másolva!
A jemeni húszi lázadók tömegével veszik őrizetbe ellenfeleiket, akiket sokszor megkínoznak - közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Politikusokat, újságírókat is fogva tartanak.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes eltűnések, önkényes őrizetbe vételek - ilyen esetekre derített fényt a húszi lázadók által ellenőrzött területen az Amnesty International Jemenben. A jogvédők 60 esetet vizsgáltak A fogva tartottak között politikusok, újságírók, egyetemi oktatók és aktivisták is vannak.

A húszi lázadók a nemzetközileg elismert jemeni kormány és az azt támogató arab koalíció ellen harcolnak.

Ők tartják ellenőrzésük alatt a jemeni fővárost, Szanaát.

A 2015 márciusa óta zajló jemeni polgárháborúban eddig legalább 6200-an vesztették életüket, és csaknem 3 millió embernek kellett menekülnie. A konfliktus az éhínség szélére sodorta az egyik legszegényebb arab országot, és a lakosság 82 százaléka szorul humanitárius segítségre.

A londoni székhelyű Amnesty International szerint az Ali Abdullah Száleh volt elnököt támogató húszik "módszeresen elfojtják az egyet nem értő hangokat" az általuk uralt területeken. A lázadók rendszeresen kínozzák foglyaikat, akik nem számíthatnak jogi segítségre, és sokszor családjuk sem keresheti fel őket. Egyes embereket másfél évig is őrizetben tartottak - írta jelentésében a jogvédő szervezet.

A dokumentum által említett emberek közül 18-an máig a húsziknál raboskodnak,

köztük a 21 éves Abdul Ilah Szajlan, akit egy fővárosi kávézóból hurcoltak el tavaly augusztusban. A diákot családja szeme láttára kínozták meg februárban. Szajlant több őr addig ütötte, míg elvesztette eszméletét.

A húszik egyébként sokszor kémkedéssel vádolják a fogvatartott, és megkínzott embereket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről