Elfoglalt egy várost az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam erői lerohanták szombat hajnalban az Aleppótól északra lévő Mareát, amely egyike a szíriai lázadók által ellenőrzött utolsó két észak-szíriai városnak - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.
Vágólapra másolva!

A szíriai-török határtól mintegy 20 kilométerre lévő Marea és a szomszédos Azáz elfoglalásáért vívott harcok miatt több mint 160 ezer civil menekült került két tűz közé, és az Orvosok Határok Nélkül kénytelen volt kiüríteni a térségben működtetett egyik utolsó kórházát.

Az Iszlám Állam az elmúlt napokban jelentősen előrenyomult a török határ közelében lévő lázadó területeken. Éjfél után nem sokkal két öngyilkos merénylettel áttörték Marea védelmi vonalát és behatoltak a városba.

A szíriai lázadók által ellenőrzött, ostromlott térség kelet felől az Iszlám Állam, nyugat felől pedig a szíriai kurd erők uralta területekkel határos. A dzsihadisták által szombat hajnalban lerohant Mareának stratégiai jelentősége van abból a szempontból, hogy elfoglalásával a terrorszervezet elvághatná a lázadók Törökországba vezető utánpótlási útvonalát.

A Human Rights Watch nemzetközi segélyszervezet információi szerint a dzsihadisták elől menekülő civilek tízezrei kerültek két tűz közé, akik korábban Azáz közelében kerestek menedéket, miközben Törökország szigorúan zárva tartja határait. A Nemzetközi Mentő Bizottság nevű segélyszervezet szerint Azáz külvárosaiban pénteken legalább négy teljes család, köztük nők és gyermekek haltak meg a harcokban.