Irakban hátrébb szorult az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Az iraki kormányerők visszafoglalták az ország nyugati részén fekvő, stratégiai jelentőségű Rutbát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaitól - közölte szerdán Haider al-Abádi iraki miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Kommandósok, katonák, rendőrök, félkatonai szervezetek tagjai és határőrök vettek részt egy stratégiailag fontos iraki határátkelő visszaszerzésében. A Rutba nevű várost az Iszlám Állam tartotta ellenőrzése alatt. A várost visszafoglaló irakiakat

az amerikaiak vezette koalíciós légierő támogatta.

A hétfő óta tartó offenzívában több tucatnyi szélsőséges sebesült meg vagy vesztette életét. A kormányerők megkezdték az Iszlám Állam által hátrahagyott robbanószerkezetek hatástalanítását.

Rutba a dzsihadisták által ellenőrzött szíriai határátkelő közelében található, a település a szélsőségesek fontos hátországának számított az északi és keleti irányú hadműveletekben.

Az Iszlám Állam március közepén taktikai céllal ideiglenesen kivonult Rutbából. A dzsihadisták valószínűleg így akarták kideríteni, hogy a helyiek közül kik játszanak össze az iraki hatóságokkal - mondták el az EFE spanyol hírügynökségnek hivatalos források.

Az Anbár tartománybeli Rutba mintegy 360 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, a fővárost a jordániai határral összekötő főúton. A várost két évvel ezelőtt foglalta el a terrorszervezet. Abban az évben az Iszlám Állam nagy területeket vont ellenőrzése alá Bagdadtól nyugatra és északra, a rákövetkező évben pedig

megszállta Anbár tartomány székvárosát, Ramádit is.

Az iraki erők azóta jelentős területeket foglaltak vissza a dzsihadistáktól, beleértve Ramádit és a stratégiailag fontos Hít városát. Fallúdzsa városa viszont még mindig a szélsőségesek kezén van, ahogy Ninive tartomány nagy része is, Irak második legnagyobb városával, Moszullal együtt.