Hősként ünneplik Ukrajnában Dzsamalát

Eurovíziós Dalfesztivál 2016. döntő
Jamala representing Ukraine with the song "1944" celebrates with the trophy after winning the final of the Eurovision Song Contest 2016 Grand Final in Stockholm, on May 14, 2016. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök és a kormányfő is gratulált a krími tatár énekesnőnek az a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon elért győzelemért, Oroszországban viszont tisztességtelen politikai döntésnek nevezték Jamala első helyezését.
Vágólapra másolva!

- lelkendezett Petrp Porosenko ukrán elnök a Twitteren, Volodimir Hrojszman pedig egyszerűen a legjobbnak nevezte Jamalát, aki szombat este megnyerte Eurovíziós Dalfesztivált.

A 32 éves énekesnő rekordmagas pontszámmal győzött a Stockholmban megrendezett versenyen, a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szóló dalával.

Legyen a Krím félszigeten

A közösségi portálokon a győztesnek gratulálók közül sokan vetették fel az ötletet, hogy

a jövő évi dalfesztivált a Krím félszigeten kell megrendezni,

és az Oroszország által önkényesen bekebelezett területnek addigra vissza kell kerülnie ukrán fennhatóság alá.

A krími tatárok kitelepítésről énekelt, hazájában hősként fogadták a61. Eurovíziós Dalfesztivál győztesét Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Politikai döntés volt

Franc Klincevics az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke „rendkívül nyugtalanító jelzésnek" nevezte Jamala győzelmét, ami szerinte

egyértelműen politikai döntés volt.

Az orosz versenyző egyébként a harmadik helyen végzett. A politikus szerint a dalversenyt már most átszőtte a politika, és még jobban átpolitizálódik a következő évben, amikor Ukrajnában tartják meg.

Klincevics épp ezért abban is kételkedik, hogy érdemes-e Oroszországnak a továbbiakban részt vennie a nemzetközi versenyben.