Békét köt az afgán kormány egy szélsőséges hadúrral

IRAN-AFGHANISTAN-HEKMATYAR Horizontal SEATED TALKS PERSON-POLITICS
Gulbuddin Hekmatyar, a former Afghan warlord in exile in Iran, speaks during an interview with the AFP in Tehran 17 October 2001. Hekmatyar announced that he would rejoin the anti-American resistance in Afghanistan if and when US-led military forces begin a land offensive in his country. Military strikes against this war torn country began 07 October 2001, following the rejection by the ruling Taliban forces to handover Saudi born Osama bin Laden, the prime suspect in the 11 September attacks against the US. AFP PHOTO /Atta KENARE / AFP PHOTO / ATTA KENARE
Vágólapra másolva!
Békét köt az afgán kormány a Hizb-i-Iszlami felkelőcsoporttal, amelynek vezetője több ezer civil haláláért felelős. Az egyezmény szerint azonban a szélsőséges csoport tagjait nem fogják felelősségre vonni múltbeli tetteik miatt.
Vágólapra másolva!

Békét köt egy több ezer ember haláláért felelős véreskezű hadúrral az afgán kormány szerdán.

Az afgán kormány békét köt Gulbuddin Hekmatjarral Forrás: AFP/Atta Kenare

Mohammad Han kormányszóvivő-helyettes elmondta, hogy az afgán béketanács a nap folyamán írja alá a békeszerződést a Hizb-i-Iszlami nevű szélsőséges csoportot vezető Gulbuddin Hekmatjarral.
A szerződéstervezet szerint

a Hizb-i-Iszlami tagjait nem fogják számon kérni

a múltban elkövetett bűnökért.

A második legnagyobb felkelőcsoport

A 68 éves Hekmatjart a nyolcvanas években Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok is bőkezűen támogatta az Afganisztánt megszálló szovjet csapatokkal szembeni harcban. A hadúr és hívei később

több ezer civillel végeztek a Kabulért vívott polgárháborúban.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás utáni amerikai inváziót követően az afgán kormány és a nemzetközi csapatok ellen harcoló, Hekmatjar vezette Hizb-i-Iszlami a tálibok után a második legnagyobb felkelőcsoporttá nőtte ki magát.

130 felkelővel végeztek

Az afgán védelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy

az afgán hadsereg 130 tálib felkelővel, köztük hét parancsnokukkal végzett az elmúlt 24 órában.

Az ország több pontján lezajlott műveletekben 76 szélsőséges sebesült meg. A biztonsági erők fegyvereket és lőszereket koboztak el a 18 tartományt érintő akciókban.

A védelmi minisztérium közleménye szerint tíz katona vesztette életét az elmúlt napban a szélsőségesek támadásaiban.