Vádlottak padján a kölni főpolgármester késelője

köln késelés
Köln, 2015. október 17. A Henriette Reker kölni polgármesterjelölt ellen elkövetett késeléses támadás helyén az áldozat választási plakátjai 2015. október 17-én, egy nappal a választás előtt. A független jelöltként induló Reker súlyos sérülést szenvedett a nyakán. (MTI/EPA/Federico Gambarini)
Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődött Henriette Reker kölni főpolgármester késelőjének pere. Frank S.-nek gyilkossági kísérletért és négy másik ember megsebesítéséért kell felelnie a düsseldorfi legfelsőbb bíróságon. 
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a gyilkossági kísérlettel vádolt Frank S. pere a düsseldorfi legfelsőbb bíróságon. A férfi 2015. október 17-én szúrta nyakon Henriette Reker kölni főpolgármester-jelöltet - írja a Rheinische Post.

Menekültellenes indíték

A támadó egy nappal a kölni polgármester-választások előtt egy vadászkéssel szúrta le a független jelöltként induló Rekert. Az 59 éves polgármester-jelöltön a támadás után életmentő műtétet kellett végrehajtani.

Az elkövetőt egy nappal később a rendőrök elfogták.

A késelőnek négy másik ember is áldozatául esett, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. Frank S.-nek gyilkossági kísérletért kell felelnie.

Reker kölni polgármesterjelölt támadója gyilkossági kísérletért felel Forrás: MTI/EPA/DPA/Federico Gambarini

Nem sikerült eltávolítania

A férfi elmondása szerint azért támadt az akkor még csak főpolgármester-jelöltre, mert támogatta Merkel menekültpolitikáját. A munkanélküli szobafestő-mázoló szerint a migránsok elveszik a németek munkáját.

A támadónak azonban nem sikerült eltávolítania Rekert a politikából. A késelés másnapján megtartott főpolgármester-választásokon Reker 52,7 százalékkal nyert.

A függetlenként induló jelölt Merkel pártjának (CDU), a Zöldek és a liberális FDP támogatását is élvezte.