Szergej Lavrov beszólt a balti államoknak

Horizontal Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a joint press conference with Chinese Foreign Minister Wang Yi at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing on April 29, 2016. / AFP PHOTO / GREG BAKER
Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
A balti országok nem hálásak, pedig Moszkva "békésen elengedte" őket a Szovjetunió felbomlását követően - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A politikus a legnagyobb svéd napilap, a Dagens Nyheternek nyilatkozott. Az interjúban Lavrov a balti államok közül Litvániát kiemelve hangsúlyozta, hogy az a "legagresszívebb, oroszellenes ország", amely a NATO-t "oroszellenes irányba" tolja. Hozzátette, kollégái a NATO-ban egykoron azt mondták neki, hogy Észtország, Lettország és Litvánia majd "lehiggad", ha már csatlakozott 2004-ben az észak-atlanti szövetséghez.

Szergej Lavrov Forrás: AFP/Greg Baker

Az orosz külügyminiszter az interjúban megvédte az orosz harci repülőgépek műveleteit ebben a hónapban a Balti-tengeren, mondván, csupán meg kívánták tekinteni "biztonságos távolságból" egy amerikai hadihajót. Április 11-én és 12-én Szu-24-es típusú orosz harci gépek többször is közel repültek a Donald Cook amerikai rombolóhoz a térségben, ami nyilatkozatháborút váltott ki Washington és Moszkva között.