Offshore botrány: fedőcégként használták a Vöröskeresztet

TOPSHOTS Horizontal
View of a sign outside the building where Panama-based Mossack Fonseca law firm offices are placed in Panama City on April 3, 2016. A massive leak -coming from Mossack Fonseca- of 11.5 million tax documents on Sunday exposed the secret offshore dealings of aides to Russian president Vladimir Putin, world leaders and celebrities including Barcelona forward Lionel Messi. An investigation into the documents by more than 100 media groups, described as one of the largest such probes in history, revealed the hidden offshore dealings in the assets of around 140 political figures -- including 12 current or former heads of states. AFP PHOTO / EDUARDO GRIMALDO / AFP / EDUARDO GRIMALDO
Vágólapra másolva!
Tudta nélkül a Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Természetvédelmi Világalap is részesült a Mossack-Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore-cégeinek jövedelmeiből, legalábbis papíron - közölte a Le Monde.
Vágólapra másolva!

A panamai gazdasági jog egyik kiskapuját kihasználva a Mossack-Fonsecának lehetősége volt rá, hogy a Vöröskereszt tudta és beleegyezése nélkül őt jelölje meg a körülbelül 500 offshore cég pénzeit tisztára mosó Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként.

Eközben a Mossack-Fonseca ügyfelei anonim tulajdonosként élvezhették az ezzel járó előnyöket: számlanyitáskor sem kellett nyilvánosságra hozniuk kilétüket, mivel

a kedvezményezett megadása elég volt a panamai bankoknak.

Az ügyvédi iroda tájékoztatása szerint ez nem jelenti azt, hogy az NVK vagy bármely más kedvezményezett tulajdonosi jogokkal rendelkezne a fenti alapítványokban, és peres esetben sem formálhatna igényt azokra.

Az ügyvédi iroda a Vöröskeresztet jelölte meg a körülbelül 500 offshore cég pénzeit tisztára mosó Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként Forrás: AFP/Eduardo Grimaldo

A Nemzetközi Vöröskereszt a fenti alapítványokon és az általuk birtokolt offshore cégek során keresztül több neves politikussal, köztük Néstor Kirchner és Cristina Fernández de Kirchner volt argentin elnökökkel, illetve Kalifa bin Zájid ál-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek jelenlegi elnökével is kapcsolatba hozható.

Az egykori argentin elnöki pár egy üzletember és a Faith Foundation segítségével mintegy 65 millió dollárnyi közvagyont moshatott tisztára, míg Sejk Nahajan felkapott londoni negyedekben vásárolt lakásokat ugyanezen alapítvány közvetett segítségével.

Az 1863-ban Genfben alapított Nemzetközi Vöröskereszt

egy fillért sem látott az állítólag a nevére folyósított összegekből.

"Különös gonddal kell ügyelnünk nevünk tisztaságára" - mutatott rá. "Ha a Nemzetközi Vöröskereszt jó híre bemocskolódik, az emberéleteket sodorhat veszélybe" - tette hozzá Maurer a Sonntagszeitung című svájci hétvégi lapban.

A Mossack-Fonseca számos esetben a Természetvédelmi Világalap (WWF) nevével is visszaélt.

Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderült: előfordult, hogy homokszem került a gépezetbe. Az ügyvédi iroda egy francia ügyfele például tíz év működés után 2013-ban fel szerette volna oszlatni a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett vállalatát, hogy hozzáférjen a társaság által a genfi HSBC bankban időközben felhalmozott 3 millió euróhoz.

A bökkenő azonban az volt, hogy a bankkal és a Mossack-Fonsecával L'Oiseau (A madár) álnéven levelező ügyfél cégének kedvezményezettje szintén a WWF volt, amelynek aláírása három formanyomtatványon is szükségesnek bizonyult a vállalat felszámolásához. A Madár - mivel valójában semmiféle kapcsolatban nem állt a WWF-fel - végül hamis aláírással ellátott nyomtatványokat adott be.

A WWF tevékenységéért felelős igazgató, Maria Boulos jelezte: az ügyletek szervezete beleegyezése és tudomása nélkül történtek, és

perrel fenyegette meg az ügyvédi irodát.

Az offshore-botrányban főszereplő Mossack-Fonseca a Sonntagszeitung szerint nem válaszolt a segélyszervezetek jó hírének besározásával kapcsolatos kérdésekre. A működését feltáró iratok napvilágra kerülése óta az ügyvédi iroda vezetői többször is visszautasították az őket ért vádakat, és jelezték, hogy tevékenységük során teljes mértékben tiszteletben tartották a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályokat.