Német állami vállalat az offshore-botrányban

GERMANY-FINANCE-EURO-CURRENCY-PRINTING Horizontal panoramic
The logo of the German Federal Printing Office (Bundesdruckerei) is seen at their building in Berlin on October 4, 2010. German Euro banknotes will be printed from outside of Germany from 2011, as the Federal Cartel Authority rejected an application of the Federal Printing Office, which is printing the notes currently. AFP PHOTO BARBARA SAX / AFP PHOTO / BARBARA SAX
Vágólapra másolva!
Egy német állami társaság, a szövetségi nyomda is belekeveredett a panamai központú Mossack Fonseca ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botrányba. A vállalatot felügyelő pénzügyminisztérium az eset kivizsgálását ígéri.
Vágólapra másolva!

A Der Spiegel című hírmagazin a hét végén megjelent számában azt írta, hogy az állami vállalat kétes üzleti tevékenységet folytatott venezuelai partnerekkel, és az ügyleteket egy offshore-cég révén bonyolította le, amelyet a Mossack Fonseca közreműködésével alapított. A lap szerint

egy informátor már 2012-ben és 2013-ban is figyelmeztette Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert

és a tárcát a vállalat felügyelőbizottságában képviselő államtitkárt, de nem foglalkoztak vele.

Wolfgang Schäuble vasárnap az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy egy 2005-ben kezdődött "ősrégi történetről" van szó, amelyet nemcsak a tárca, hanem az illetékes ügyészség is kivizsgált, az érintett vállalatvezetőt pedig úgynevezett esküt helyettesítő nyilatkozattételre kötelezték. Az eljárások nem mutattak ki törvénytelenséget, a Der Spiegel beszámolója azonban "új információkat hozott a felszínre", így ismét megvizsgálják az ügyet - mondta Wolfgang Schäuble az ARD Berlin direkt című politikai műsorában.

A német szövetségi nyomda került bajba Forrás: AFP/Barbara Sax

A miniszter egyben ismét jelezte, hogy nagyon örül a Mossack Fonseca iratai kiszivárogtatásának, és hangsúlyozta, hogy

a botrány hozzájárulhat az adókerülés elleni harc eredményességéhez.

Mint mondta, "jól hangzik, de nincs értelme" egyszerűen megtiltani az offshore-cégek alapítását. Jóval összetettebb erőfeszítéseket kell tenni a sikerért. Mindenekelőtt arra van szükség, hogy minél több ország - köztük Panama is - csatlakozzék a pénzügyi információk automatikus cseréjéről 2014-ben Berlinben kötött nemzetközi megállapodáshoz, és nemzeti szinten létre kell hozni, majd nemzetközi szinten össze kell kapcsolni az adókerülés céljából létrehozott társaságok és alapítványok tulajdonosainak nyilvántartását.

A miniszter a Die Welt című lap és a Handelsblatt című üzleti lap értesülését megerősítve hozzátette, hogy a minisztérium rövidesen bemutat egy tízpontos tervet az adókerülés és a pénzmosás elleni harcról, és még a nyári törvényhozási szünetig elkészít egy jogszabálytervezetet az ügyben. Wolfgang Schäuble kiemelte: tárgyalásokat kezdeményeznek a pénzügyi szféra cégeinek érdekképviseletével is, és jelzik majd, hogy akár az is elképzelhető, hogy bevezetnek egy szabályt, amely szerint a pénzintézetek jótállási, kártérítési felelősséggel tartoznak a nem általuk, de a szolgáltatásaik révén elkövetett adózási bűncselekményekért.