Nem is akarnak beolvadni a társadalomba a brit muszlimok

brit muszlimok
LONDON, UNITED KINGDOM - OCTOBER 09: Muslims taking part at the first ever congregational Friday prayer in Parliament Square in London, England on October 9, 2015. The prayer was organised by 'Muslim Climate Action' group and it is the first time that a Jammu'ah prayer takes place in Parliament Square as a demonstration of a strong and united voice from British Muslim communities calling for change and action on climate change. Tolga Akmen / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Nagy-Britanniában élő muszlimok külön közösséget alkotnak, az értékítéletük nagyban különbözik a társadalom többségének a véleményétől, és nem is akarnak osztozni a nyugati életstílusban – többek között ez derül ki egy átfogó közvélemény-kutatásból és abból a dokumentumfilmből, amelyet szerdán vetít majd a Channel 4.
Vágólapra másolva!

„Mit gondolnak valójában a brit muszlimok?” – ezzel a címmel vetít majd a Channel 4 szerda este egy dokumentumfilmet, amelyet egy átfogó közvélemény-kutatás eredményeire alapoznak.

Negyedük jobban szeretné a saríát a brit jogrendszernél Forrás: AFP/Odd Andersen

Az ICM 1081 muszlim nagykorú véleményét kérdezte meg. A kutatási eredményeket a The Times és a Daily Mail ismertette, és ebből többek között a következők derültek ki:

  • a muszlimok ötöde nem tette be a lábát egy nem muszlim otthonába az elmúlt egy évben;
  • nemtől függetlenül 39 százalékuk úgy véli, hogy a feleségnek minden körülmények között engedelmeskednie kell a férjének;
  • 31 százalékuk szerint minden férfinak joga van arra, hogy több felesége legyen;
  • 52 százalékuk szerint a homoszexualitásnak nem szabadna legálisnak lennie; és ennél is nagyobb arányban utasítják el az azonos neműek házasságát;
  • a megkérdezettek majdnem fele elfogadhatatlannak tartja, hogy egy homoszexuális tanítsa a gyermekét;
  • 35 százalékuk véli úgy, hogy a zsidók túlságosan nagy hatalommal rendelkeznek Nagy-Britanniában (összességében a britek 8 százaléka osztja ezt a véleményt);
  • 23 százalékuk szeretné az iszlám jogrendszer – saría – bevezetését;
  • 4 százalékuk – ami 100 000 embert jelent – szimpatizál azokkal, akik akár erőszakos eszközökkel is hajlandóak védeni az iszlámot.
Pénteki ima a Parlament téren Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

Mindent rosszul csináltunk

Trevor Phillips, az Egyenlőség és Emberi Jogok Bizottságának korábbi elnöke a felmérések kapcsán azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatban „szinte mindenben tévedtünk”. Korábban azt hitték, hogy a legnagyobb veszélyt a bevándorló muszlimokkal szembeni diszkrimináció jelenti majd, nem pedig az, hogy a muszlimok elkülönült nemzeteket alkotnak majd a nyugati társadalmakban, amelyek nem osztják a többség értékeit, és nem is akarnak beolvadni.

Phillips azt is felvetette, hogy az iskoláknak valószínűleg meg kell fontolniuk, hogy létszámstopot vezessenek be, 50 százalékban maximálják a muszlimok és egyéb kisebbségekhez tartozó tanulók arányát, hogy elősegítsék a társadalmi integrációt.

Nagy-Britanniában mintegy hárommillió muszlim él. „Élet-halál harc folyik a brit iszlám lelkéért – és ez egy olyan csata, amelyet nem nézhetünk ölbe tett kézzel. Oda kell állnunk valamelyik oldalra” – írta Phillips a Daily Mailben.