Korrumpálódás közben érték tetten Nagybánya polgármesterét

Vágólapra másolva!
A romániai korrupcióellenes ügyészség őrizetbe vette Nagybánya polgármesterét, mert csúszópénzt fogadott el.  
Vágólapra másolva!

Bizalmas feljelentés alapján kezdte figyelni a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Catalin Cherechest, akit végül kedden este értek tetten a nyomozók, csúszópénz átvétele közben. Nagybánya polgármestere 30 ezer lejt (2,1 millió forintnak megfelelő összeget) fogadott el, csakhogy a pénzt előtte

megjelölték a nyomozók.

Az ügyészség közleménye szerint a polgármester 2014-ben a nagybányai FCM labdarúgóklub vezető tisztségébe juttatta egy bizalmasát, és a klubnak juttatott önkormányzati támogatások egy részét visszakérte.

Az ügyészség azt állítja, hogy a polgármester 2015 tavaszán és nyarán 70 ezer lej csúszópénzt kapott a klubtól. 2016-ra elintézte, hogy az önkormányzat egymillió lejjel (70 millió forinttal) támogassa a klubot, ezért cserébe egy céget kért valamelyik ismerősének.

Catalin Chereches két héttel ezelőtt 400 ezer lejt (28 millió forintot) kért a feljelentőtől egy olyan támogatásból, amelyet egy cég nyújtott a labdarúgóklubnak.

A kért összeg a támogatásnak csaknem a felét tette ki.

A DNA-nak a polgármester előzetes letartóztatására vonatkozó indítványát várhatóan szerda este bírálja el a Kolozs megyei törvényszék.

Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere.

A politikus több romaellenes intézkedést is hozott, mióta a települést vezeti. Tavaly nyáron például cigány családok házait dózeroltatta le - huszonkét felnőtt és öt gyerek került így utcára.

Megválasztásának évében, 2011-ben falat építtetett Nagybányán, amivel a romatelepet választotta el a város többi részétől. 2012 novemberében a Bukaresti Törvényszék úgy döntött, hogy a fal építése nem volt szabálytalan. Az önkormányzatot feljelentő civil szervezet fellebbezett az ítélet ellen.

Az Origo akkor, 2012 végén a helyszínen járt, és filmet forgatott Nagybányán.