Volt moszadosokat állítottak a román korrupcióellenes ügyészre

Vágólapra másolva!
Az izraeli titkosszolgálat két volt munkatársa akarta kompromittálni Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyészt. Az ügynökök neve is nyilvánosságra került. 
Vágólapra másolva!

Romániában letartóztattak két volt Moszad-alkalmazottat, akik egy magánnyomozó iroda alkalmazásában kutakodtak a román korrupcióellenes főügyész ellen. Az akció célpontja, Laura Codruta Kövesi

sikertelen megfélemlítési kísérletnek minősítette az esetet.

Kövesi szerdán nyilatkozott erről, miután a Rise Project oknyomozó portál megírta, hogy a román bíróság letartóztatta az izraeli Black Cube magánnyomozó iroda alkalmazottait. A portál szerint a nyomozóirodának Meir Dagan volt a tiszteletbeli elnöke a március közepén bekövetkezett haláláig. Dagan 2002 és 2011 között az izraeli titkosszolgálat igazgatója volt.

A szervezett bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség szerint Ron Weiner és David Geclowicz letartóztatott volt titkos ügynököknek az volt a megbízatásuk, hogy zaklassák és háborgassák a főügyészt és a hozzá közel álló személyeket. Fenyegető telefonhívások és informatikai adathalászás nyomán fel akarták törni Kövesihez közel álló személyek internetes postaládáját,

így akartak kompromittáló adatokat gyűjteni a főügyészről.

Daniel Horodniceanu főügyész nem közölt részleteket, mert az ügyben titkos vizsgálat folyik. Annyit elárult, hogy a vádhatóság nem tudja, kik voltak a kémkedési akció megrendelői.