Menekülttáborba ment Merkel Törökországi tárgyalásán

MERKEL, Angela; DAVUTOGLU, Ahmet
Nizip, 2016. április 23. A német kormány által közreadott képen Angela Merkel német kancellár (b) és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök (b2) a délkelet-törökországi Gaziantep melletti Nizip településen működő szíriai menekülttáborban élő emberekkel 2016. április 23-án. Merkel és az Európai UNió két vezetője azért utazott Törökországba, hogy az EU és Ankara márciusi, a menekültválság megoldását célzó egyezményének részleteiről tárgyaljon. (MTI/EPA/Német kormány/Steffen Kugler)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár meglátogatott egy törökországi menekülttábort, közel a szír határhoz. A politikus a menekültválság megoldására kidolgozott EU-török megállapodásról is tárgyal Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel hivatalos látogatásra érkezett Törökországba, első útja a szír-török határ közelében fekvő Nizip település 2-es számú konténervárosába vezetett. Ez egy menekülttábor: 2013. február 11-én nyitották meg, jelenleg csaknem

ötezer, a szíriai háború elől menekülő ember otthona van itt.

A táborba Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is elkísérte a német kancellárt.

Angela Merkel egy törökországi menekülttáborban Forrás: MTI/EPA/DPA/Német kormány/Steffen Kugler

Angela Merkel azért érkezett Törökországba, hogy a menekültválság megoldása érdekében létrehozott EU-török megállapodásról tárgyaljon Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel. A megállapodás egyik lényeges eleme, hogy Görögországból visszaküldik Törökországba azokat a menekülteket, akik nem kértek vagy nem kaptak menedékjogot a görög hatóságoktól. A márciusban elfogadott szerződés értelmében

Törökország biztonságos helynek minősül.

Jogvédő szervezetek a megállapodás aláírása óta kritizálják a dokumentumot. Szerintük Törökország nem biztonságos hely a menekültek számára, megélhetésüket nem tudja biztosítani a török állam. A BBC azt írja, hogy a Humar Rights Watch jogvédő szervezet szerint Merkel most is csak egy mintatábort látogatott meg.

Visszatelepített menekültekkel teli hajó megy Görögországból Törökországba Forrás: AFP/Aris Messinis

"A kancellár asszonynak a határ másik oldalára kellene elmennie. Ott láthatná, hogyan élnek azok a háború elől menekülő szírek, akiket Törökország nem enged be a területére" - idézte a BBC Judith Sunderlandet, a szervezet európai ügyekért felelős igazgatóhelyettesét.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke viszont máshogy látja: "Törökország az egész világnak példát mutat, ahogy a menekültekről gondoskodik" - mondta a politikus.

Az EU-török megállapodás megvalósítása is akadozik.

A török kormány a szerződés felbontásával fenyegetőzik, ha az ország állampolgáraira érvényes beutazási korlátozásokat nem enyhíti az EU. Az európai diplomaták szerint viszont Törökországnak 72 feltételt kellene teljesítenie május 4-ig, de ennek a listának csak a felét lehet egyelőre kipipálni.

A Görögországban lévő, menedékjog nélküli migránsok Törökországba küldése sem halad jól. Az első hajók április 4-én indultak el Leszbosz, Szamosz és Kosz szigetekről Törökország felé, de a káosz és az adminisztratív nehézségek miatt négy napra rögtön be is kellett szüntetni a programot. Április közepéig összesen csak

124 embert toloncoltak vissza a görögök.

Az EU-török megállapodás része az is, hogy a "visszafogadott" menekültekért "cserébe" Törökországból visznek el áttelepülni szándékozókat az uniós tagállamok. A brüsszeli Bizottság legutóbbi adatai szerint 103 ember került így Európába a szerződés életbe lépése óta.

Görögországban ehhez képest nagyjából 50 ezer ember vár arra, hogy Nyugat-Európa felé indulhasson.

A török kormány azt állítja, hogy az országban 2,7 millió szíriai menekült van, akiknek ellátására eddig 10 milliárd dollárt költött az ország.