Az ENSZ 400 halottat keres

Illegális bevándorlók Lampedusa kikötőjében, olasz hatóságok, kitoloncolás
Vágólapra másolva!
Görögországba szállítottak 41 embert, akiket a Földközi-tengeren mentett ki egy kereskedelmi hajó legénysége. Ők azt állítják, túléltek egy tömegkatasztrófát a legutóbbi hétvégén. Azt mondják, 4-500 emberrel a fedélzetén süllyedt el egy menekülteket szállító hajó. Olaszország elnöke hétfőn beszélt arról, hogy több száz ember halt meg egy hajószerencsétlenségben, de a saját országának parti őrsége nem erősítette meg szavait. Az ENSZ menekültügyi szervezete tényfeltáró csapatot küldött Görögországba. 
Vágólapra másolva!

"A feleségem és a kisbabánk a szemem előtt fulladt a tengerbe" - ezt egy Muaz nevű etiópiai férfi mondta a BBC riporterének Görögországban azután, hogy őt és 41 társát partra tette egy kereskedelmi hajó.

A férfi azt állítja, hogy 500 ember halt meg szeretteivel együtt,

amikor felborult az őket szállító hajó a Földközi-tengeren április 16-án.

Menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál 2015-ben Forrás: AFP/Haditengerészet

Ha igaz, amit mond, ő túlélte azt a tömegkatasztrófát, amiről Olaszország elnöke, Sergio Mattarella beszélt még hétfőn. Az elnök egy ünnepségen mondta azt, hogy egy évvel a lampedusai katasztrófa után újabb tömegszerencsétlenség történt a Földközi-tengeren, és több százan meghaltak. A katasztrófa tényét akkor sem az olasz, sem a görög parti őrség nem tudta megerősíteni.

Át kellett szállniuk

A Muazzal együtt Kalamata görög kikötővárosban partra tett túlélők viszont állítják: rengetegen meghaltak a szerencsétlenségben. Abdul Kadir, egy szomáliai túlélő azt mondta, hogy 240 fős csapatuk Líbiából indult el a tragédia napján. Az embercsempészek egy nagyjából 30 méter hosszú hajóhoz kormányozták csónakjukat az éjszaka közepén, és arra utasították őket, hogy szálljanak át a nagyobb járműre.

Csakhogy azon már volt 300 ember.

A túlélő azt állítja, hogy a hajó láthatóan túl volt terhelve.

A nagyobb hajó végül felborult, fedélzetén a több száz emberrel.

Videó is kering

Muaz, akinek állítása szerint felesége és kisbabája halt meg, vissza tudott úszni egy olyan kisebb csónakhoz, amiből még nem szálltak ki az emberek.

A tragédiáról csak április 18-án, hétfőn beszélt az olasz elnök, de egy videó már 17-én, vasárnap megjelent az interneten. A felvételek közzétevője azt írta, hogy 400 ember halt meg a tragédiában.

A térség államainak vízirendészeti hatóságai viszont azóta sem erősítették meg, hogy a tömegkatasztrófa valóban megtörtént.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) tényfeltáró csapatot küldött a túlélőkhöz Kalamatába.

A tragédiák hétvégéje

Egy éve április 19-én borult fel egy menekülteket szállító hajó a Földközi-tengeren. A túlélőket az olaszországi Lampedusa szigetére vitték akkor. A 2015. április 18-i hétvégén valószínűleg 800 ember veszett a Földközi-tengerbe a líbiai partoktól 110 kilométerre. Az áldozatok számát azóta is csak megbecsülni tudják a hatóságok. A tragédia után egy bangladesi túlélő azt mondta a szicíliai hatóságoknak, hogy a hajón összesen 950-en tartózkodtak.

Folyamatosan érkeznek az emberek Olaszországba Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari

A tavalyi tragédia egész Európa közvéleményét felkavarta. Joseph Muscat máltai miniszterelnök az utóbbi néhány év legnagyobb emberi tragédiájának, az UNCHR pedig minden idők legsúlyosabb földközi-tengeri katasztrófájának nevezte a vasárnapi hajószerencsétlenséget.

Az Európai Unió az eset után kezdett komolyabban foglalkozni a menekültválsággal.

Ferenc pápa is megszólalt a tragédia után. Azt mondta, hogy „ezek a fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket, és háborúk áldozatai voltak”.

A 2015. április 18-i hétvégén valószínűleg 800 ember veszett a Földközi-tengerbe a líbiai partoktól 110 kilométerre. Az áldozatok számát azóta is csak megbecsülni tudják a hatóságok. A tragédia után egy bangladesi túlélő azt mondta a szicíliai hatóságoknak, hogy a hajón összesen 950-en tartózkodtak.