Százezres tömeg követelte David Cameron távozását

politics TOPSHOTS Horizontal British Prime Minister, and leader of the Conservatives, David Cameron addresses delegates during the Conservative party Spring Forum in central London on April 9, 2016.
The scandal over his tax dealings and a steel sector cri
Közvetlenül nem érintett
Vágólapra másolva!
Több tízezren tüntettek London központjában a szociális kiadások csökkentése ellen, követelve David Cameron miniszterelnök távozását.
Vágólapra másolva!

Egyes hírügynökségi becslések szerint mintegy százötvenezren vettek részt a tiltakozó menetben, amely a főváros központjában lévő University College Londontól indult a Trafalgar térre. Baloldali ellenzéki politikusok, békeaktivisták és szakszervezetek képviselői, diákok és egészségügyi dolgozók vettek részt rajta. A rendőrségnek több központi utat le kellett zárnia a menetelő tömeg miatt.

Az intés ezúttal Cameronnak szól Forrás: AFP//Kerry Davies

A tüntetésen felszólaló szónokok felszólították a kormányt, hogy vessen véget az állami szektort érintő megszorító intézkedéseknek, és

ne csökkentse a szociális kiadásokat.

A diákok képviselői a tandíjemelés ellen szólaltak fel, míg az egészségügyi dolgozók a munkaügyi szerződések felülvizsgálatát követelték, azt hangoztatva, hogy

a vendégmunkások és migránsok érkezése túlterheli az állami egészségügyi rendszert.

A tüntetők egyik plakátján az a követelés volt, hogy a háborúra és nem a szociális ellátásra fordított összegeket kell csökkentenie a kormánynak.

A tüntetésen szó volt a nemzetközivé dagadt offshore-botrányról, amelyben David Cameron is érintett, mert - mint kiderült - elhunyt édesapja offshore befektetési cégében voltak értékpapírjai, amelyeket eladott, még mielőtt miniszterelnök lett.

"Azt akarjuk, hogy távozzon minden tory, és nem csak David Cameron. Más társadalmat képzelünk el, amely a közjót szolgálja" - hangoztatta a tüntetésen Natalie Bennett, a Zöld Párt elnöke.

Felszólalt a tüntetésen Diane Abbott, az ellenzéki Munkáspárt egyik vezetője is, aki a megszorítások elleni harc fontosságára hívta fel a figyelmet, mert szerinte a kurtítások a jövő nemzedékét fenyegetik, továbbá az egészségügyet és a munkanélkülieket is sújtják.