Trump a frusztráltak embere

election Horizontal Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during in a televised town hall meeting with Senator Bernie Sanders at the Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health in Las Vegas on February 18, 2016.
The town hall disc
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Az egyik jelölt még több nukleáris fegyverrel tenné biztonságosabbá a világot. A másik többet háborúzna a Közel-Keleten és Afganisztánban. A harmadikról azt mondják, szocialista. Kivel járna jól Magyarország?
Vágólapra másolva!

A 2016-os amerikai elnökjelölő kampányban a demokrata és a republikánus oldalon is olyan jelöltek vezetnek, akiket az amerikaiak legkevésbé látnának vezető pozícióban. Magyarics Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős főosztályvezetője Donald Trump republikánus elnökjelöltet egy valóságshow-hőshöz hasonlította a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) háttérbeszélgetésén.

Nem szeretik, de rá szavaznak

A felmérések szerint a demokrata jelöltek közül Hillary Clinton az, akit az amerikai szavazók legkevésbé látnának szívesen elnöki székben. Az

elmúlt 30 évben egy demokrata jelöltnek sem volt ennyire rossz megítélése,

mint Hillarynek.

Donald Trump megítélése sem jobb. Az amerikaiak 67 százalékát irritálja a nagyszájú ingatlanmágnás, mégis Trump és Clinton gyűjtötték be eddig a legtöbb támogatót. A volt first ladyt eddig 1712 delegátus támogatja, ahhoz pedig, hogy indulhasson az elnökválasztáson, 2383 küldött szavazatára van szüksége.

A republikánusoknál 1237 küldött támogatása szükséges az induláshoz, és Trumpnak eddig 739 delegátusa van.

Hillary Clintont a Wall Street emberének tartják Forrás: AFP/Rhona Wise

Clinton a Wall Street embere

Elsőre érthetetlen, hogy vezetheti Clinton, a legkevésbé kedvelt demokrata elnökjelölt a jelöltségéért folytatott küzdelmet.

Még a párttársai is úgy tekintenek rá, mint a Wall Street pénzeltjére.

– mondta Kelly Gibson, a Hamburger Creative City politikai elemzője. Nehéz úgy reformokat ígérni, ha valaki 30 évet eltöltött a politikában, és neve egybeforrt az elittel.

Sokan azonban elismerik Hillary Clinton politikai szakértelmét. Különösen külföldön remélik, hogy kiszámítható, a külpolitikához értő elnöke lesz az Egyesült Államoknak. A kiszámíthatatlan Donald Trumppal elnökségét a világot fenyegető egyik legnagyobb veszélynek látják Európából.

Trump tudja, hogyan kell felhívni magára a figyelmet Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Kiszolgálja az elégedetleneket

Donald Trumpot eleinte senki nem vette komolyan, de a populizmus a tengerentúlon is hódít. Erős kijelentései vannak, például, hogy kitiltaná az összes muzulmánt az országból, vagy deportálna 11 millió illegális bevándorlót az Egyesült Államokból. A déli államokban, például Arizonában, ahol napi szinten találkoznak mexikói bevándorlókkal, sokan szavaztak az ingatlanmágnásra. Gibson szerint

Trump kijelentései mögött nincs átgondolt rendszer, viszont ügyesen szólítja meg a frusztrált, elégedetlen szavazókat.

A milliárdos nagyon jól tudja, hogy kell megragadni a közönség figyelmét, és az érzelmekre hatni. Azt mondja, hogy Amerikának erőskezű vezetőre van szüksége, aki az országot újra naggyá teszi.

Nem mindenkinek jött be az amerikai álom Forrás: AFP/Spencer Platt

Minden rendben?

Mi történik az Atlanti-óceán másik partján? Miért olyan elégedetlenek az amerikaiak? A pénzügyi válság után az USA gazdasága hamarabb állt talpra, mint Európai Unióé. A munkanélküliségi mutatók 10 százalékról 5 százalékra csökkentek 2015-ben, mégis az amerikai választók többsége frusztrált és elégedetlen. Nem is csoda, hiszen például

a háztartások bevételei az elmúlt 15 évben semmit nem emelkedtek,

és ettől is nő a szociális feszültség. Az ország etnikai összetétele az elmúlt 40 évben jelentősen megváltozott. Míg a nem spanyol ajkú, fehér lakosok aránya 40 évvel ezelőtt közel 80 százalékos volt, 2015-re ez 62 százalékra csökkent. A prognózis szerint ez az arány 50 százalék alá fog csökkenni 2055-re.

Az amerikaiak többsége a globalizációért sem rajong

– mondta Magyarics Tamás.

Azt érzékelik ugyanis, hogy több százezer munkahely megszűnt, mert a vállalatok olcsóbb országokba szervezték ki a tevékenységüket. Az amerikaiak 40 százaléka több részmunkaidős állásból, ideiglenes megbízatásokból teremti elő a megélhetéséhez szükséges pénzt.

Bernie Sanders ingyenes felsőoktatást akar Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Megkörnyékezte a szocializmus az USA-t

A társadalmi problémák ismeretében talán már jobban érthető, hogyan tudott egy politikán kívüli üzletember ekkora sikert elérni. Trump mellett még egy elnökjelölt-aspiráns szerepel meglepően jól a tagállamokban zajló előválasztásokon.

Bernie Sanders még okozhat álmatlan éjszakát Hillary Clintonnak.

Sanders eddig 1011 delegátus támogatását bírja, és olyan államokban is győzni tudott, mint Michigan.

A 74 éves szenátor nem egyszer kapta meg a szocialista jelzőt, mert az ingyenes felsőoktatás és egészségügyi ellátás mellett kampányolt. Emiatt Sanders a 18–25 évesek körében kiugróan népszerű, azonban pechjére ők mennek el legkevésbé szavazni.

Egyikük sem könnyű eset Forrás: AFP

Ki lenne jó Magyarországnak?

Hillary Clinton nem is olyan régen élesen bírálta a magyarországi politikai vezetést, ám nem biztos, hogy Trumppal egyszerűbb dolga lenne a budapesti kormánynak. Szerinte ugyanis még több nukleáris fegyverrel kellene biztonságosabbá tenni a világot. Ráadásul úgy véli, hogy a NATO elavult és meghaladott szervezet. Javarészt az USA finanszírozza, a többiek pedig csak haszonélvezői a kollektív biztonságnak és védelemnek.