Offshore-botrány: lemondott az izlandi miniszterelnök

Izlandi kormány
Prime Minister of Iceland Sigmundur David Gunnlaugsson attends a session of questions to the Government at the French National Assembly, on December 1, 2015 in Paris. / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Lemondott a nemzetközi offshore-botrányban érintett izlandi miniszterelnök. Sigmundur David Gunnlaugsson ellen tízezren tüntettek, de hétfőn még azt mondta, hogy ki akarja tölteni a hivatali idejét.
Vágólapra másolva!

Lemondott a nemzetközi offshore-botrányba keveredett izlandi miniszterelnök - írja a BBC. Sigmundur David Gunnlaugsson ellen tízezren tüntettek Reykjavíkban. Az izlandi miniszterelnök ezzel az első politikai áldozata a hétvégén kirobbant botránynak.

Gunnlaugsson lemondott Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Noha az államfő egyelőre nem jelentette be, hogy elfogadja Gunnlaugsson lemondását, a miniszterelnök pártja, az izlandi Haladó Párt máris jelezte, hogy

utódként Sigurdur Ingi Johannssont jelöli.

A jelenlegi mezőgazdasági miniszter riporterek előtt azt mondta, hogy pártja a kormánykoalíció másik tagjának, a Függetlenségi Pártnak is javasolni fogja, hogy személyét válasszák meg új miniszterelnöknek.

Előrehozott választások jöhetnek

Egyelőre nem világos, hogy az izlandi kormány a helyén maradhat-e a következő, 2017-ben esedékes parlamenti választásokig. Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter, a Függetlenségi Párt vezetője kedden az államfővel tartott megbeszélését követően azt mondta, hogy

kiáll a másik kormánypárttal folytatott együttműködés mellett,

és Johannssonnal meg fogja vitatni a kialakult helyzetet. Benediktsson ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem akarja átvenni a kormányfői tisztséget.

- A következő napokat arra fogjuk használni, hogy lássuk, hogyan alakul át a kormány - mondta a pénzügyminiszter, aki szerint továbbra is lehetséges, hogy idő előtti választásokat fognak tartani.

A parlament feloszlatását kérte

A kormányfő korábban a parlament feloszlatását kérte, felvetését azonban államfő elutasította. Helyi sajtóértesülések szerint Ólafur Ragnar Grímsson azzal indokolta döntését, hogy a Haladó Párt élén álló Gunnlaugsson még

a Függetlenségi Párttal.

A miniszterelnök azzal indokolta javaslatát, hogy erre szükség lehet, ha a Függetlenségi Párt már nem tudja őt tovább támogatni. Ez a kormánykoalíciós partner azonban nem egységes, és

sok képviselője egyenesen tart egy előre hozott választástól,

mert a közhangulat miatt sok mandátum elvesztésével számol erre az esetre.

Hétfőn még azt mondta, marad

A panamai dokumentumok szerint Gunnlaugsson és felesége 2008-ban

közel négy millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból.

A kormányfő azzal védekezik, hogy adócsalást nem követett el. A botrányban napvilágra került Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter neve is.

A botrány miatt hétfőn több mint tízezer izlandi tüntetett a főváros, Reykjavík központjában Gunnlaugsson lemondását követelve. Ugyancsak felsorakozott vele szemben a négy ellenzéki parlamenti párt, és hivatalosan bizalmi szavazást kért a kormány ellen. Ennek időpontját még nem tűzték ki.

Tízezren követelték a kormányfő távozását Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

Gunnlaugsson hétfőn még azt mondta a televízióban, hogy ki akarja tölteni a hivatali idejét, azaz a 2017 tavaszán várható választásokig a kormány élén akar maradni.