Kötelező lett a választási részvétel Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Bulgáriában kötelezővé tették a választási részvételt. A csütörtökön elfogadott törvény szerint, aki nem adja le a voksát, 50 levás, vagyis 8000 forintos pénzbüntetésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a szófiai parlament csütörtökön az ország választási törvényének módosítását, kötelezővé téve a választási részvételt Bulgáriában.

A törvényjavaslat előterjesztői szerint a kötelező választási részvétel növelné az utóbbi években csökkenő választási részvételt, egyúttal

az Európai Unió legszegényebb országában. A választási törvény módosítását 109 szavazattal fogadták el 74 ellenében, tíz tartózkodás mellett az összesen 240 tagú parlament jelenlévő képviselői.

Az alkotmánybírák még elmeszelhetik

Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt és a török kisebbséget képviselő párt a törvénymódosítás ellen szavazott. A kötelező választás bírálói azzal érvelnek, hogy a bolgár alkotmányban rögzített választáshoz való jog

Az elfogadott törvénymódosítás alapján azok, akik nem adják le voksaikat, 50 leva, vagyis közel 8000 forintos pénzbírságra vagy szociális juttatásaik három hónapos megvonására számíthatnak.

A csütörtöki döntés bírálói szerint a bolgár alkotmányban rögzített választójog nem tehető kötelezővé egy törvénymódosítással. A kötelező választási részvételt előíró törvényt az alkotmánybíróság még eltörölheti - tették hozzá.