Ittas vezetésen kapták Bin Laden gyilkosát

Vágólapra másolva!
Ittas vezetés miatt őrizetbe vette a rendőrség azt az egykori kommandóst, aki állítása szerint agyonlőtte Oszama bin Ladent. Tagadja a vádakat, a Pentagon pedig azt, hogy pontosan tudnák, ki adta le a halálos lövést.
Vágólapra másolva!

A Montana állambeli Butte-ban a vásárlók hívták ki a rendőrséget hajnali fél három körül azzal, hogy egy férfi alszik egy járó motorú autó volánja mögött.

A kiérkező járőr szerint Robert O’Neill furán viselkedett.

„Zavart volt. A viselkedése alapján úgy tűnt, hogy valamiféle szer befolyása alatt állt” – idézte az AP George Skuletich seriffhelyettest.

Oszama bin Laden TV-t néz legutolsó rejtekhelyén Forrás: AFP PHOTO / US Department of Defence

Tagad, de köszöni

O’Neill tagadta, hogy ivott, de összevissza beszélt, és végül azt mondta a rendőröknek, hogy altatót vett be. A szondáztatással azonban lebukott, de végül néhány órával később 685 dolláros óvadék ellenében szabadon bocsátották.

Az egykori kommandós megköszönte a rendőrök profizmusát és udvariasságát.

Ki lőtt?

O’Neill két éve kezdett a nyilvánosság előtt beszélni arról, milyen szerepe volt Oszama bin Laden 2011-es halálában. Állítja, hogy ő ölte meg az al-Kaida egykori vezetőjét - bár ezt a dicsőséget mások is magukénak vallják.

A Pentagon szerint viszont nem tudni pontosan, ki adta le a halálos lövést.

No Easy Day címmel jelent meg egy másik kommandós könyve a misszióról Forrás: AFP / Spencer Platt

O’Neill 1995-ben csatlakozott a haditengerészethez, és két olyan akcióban is részt vett, amelyből később film készült. 2009-ben azok egyike volt, akik kiszabadítottak egy hajóskapitányt a szomáliai kalózok fogságából – ezt a sztorit dolgozta fel Tom Hanks filmje, a Philips kapitány.

A 2013-as A túlélő pedig egy 2005-os történet alapján készült, amikor O’Neillék kimentették egy négytagú csapat egyetlen túlélőjét, miközben egy tálib vezető után kutattak Afganisztánban.