Iráni pénzt kapnak a terrorizmus áldozatai

Vágólapra másolva!
Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdai ítéletében megengedte, hogy befagyasztott iráni alapokból csaknem 2 milliárd dolláros kártérítést fizessenek ki a terrorizmus áldozatainak és hozzátartozóiknak. Egy 1983-as és egy 1996-os merénylet áldozatainak hozzátartozóinak fizetik ki a pénzt.
Vágólapra másolva!

Az Iránhoz köthető Hezbollah terrorszervezet amerikai áldozatai pénzt kaphatnak az iráni állam befagyasztott vagyonából - erről döntött az amerikai legfelsőbb bíróság. A Hezbollah libanoni síita milícia az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen követett el pokolgépes merényletet, emiatt pereltek a hozzátartozók.

A szaúd-arábiai Hobarban is lecsapott a terrorcsoport, 1996-ban: akkor lakóházakat robbantottak fel, a perben ezt az ügyet is tárgyalta a bíróság. Bejrútban 241 amerikai veszette életét, a hobari merényletnek pedig 20 halottja és 372 sebesültje volt.

A hozzátartozók, akik a Hezbollah állami támogatásával vádolták Iránt, 2007-ben

pert nyertek Teherán ellen.

Egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság 2014-ben helybenhagyta az ítéletet.

Az ítélet ellen viszont fellebbezést nyújtott be a Bank Markazi, Irán központi bankja. A pénzintézet azt kifogásolta, hogy az amerikai kongresszus 2012-ben - még az ügy fellebbviteli szakaszának lezárását megelőzően - olyan törvénymódosítást fogadott el, amely lehetővé tette, hogy az áldozatok hozzátartozói hozzáférhessenek a Citibankban őrzött eszközeihez. A pénzre jelenleg egy bíróság által kinevezett vagyonkezelő felügyel.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 6-2 arányban, szerdán elfogadott ítélete értelmében az amerikai kongresszus nem lépte túl hatáskörét,

amikor elfogadta a kifogásolt törvénymódosítást.

Ruth Bader Ginsburgnak bíró véleménye szerint a szabályozást "úgy alkották meg, hogy segítse a szövetségi bírói ítéletek végrehajtását" és "nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, amely a független igazságszolgáltatás szerepét védi".

A kongresszus az elmúlt húsz évben többször is úgy módosította a törvényt, hogy az egyes államok által támogatott terrorizmus okozta jogsértések ellen könnyebben pert nyerhessenek az áldozatok. Irán mindeddig megtagadta a korábban hozott ítéletek végrehajtását.